Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe
Wiedzieliście, że orzechy ziemne wcale nie są orzechami, a warzywami strączkowymi? Rosną jak sama nazwa wskazuje pod ziemią. Są dość kaloryczne, bo w 100 gramach produktu jest aż 585 kilokalorii, 25 g, czyli wysoka zawartość białka, 46 g tłuszczów i 14 g węglowodanów. Większość tłuszczów są nienasycone, czyli zdrowsze, zapobiegające chorobom układu krążenia i obniżające cholesterol. Orzeszki ziemne mają w sobie coś, bo jak się zacznie, to bardzo trudno skończyć je jeść, podobnie z masłem orzechowym. Oczywiście można spotkać takie z lepszym składem, ale warto chociaż raz spróbować zrobić je samemu w domu! To akurat mój drugi raz, pierwszy skończył się popsuciem blendera – siła wirujących orzeszków po prostu go rozsadziła. Zaryzykowałam, spróbowałam kolejny raz i naprawdę nie żałuję 🙂 Wypróbujcie ten przepis na domowe masło orzechowe – naprawdę warto!

Składniki:

  • 1,5 – 2 szklanki obranych orzechów ziemnych
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżeczka soli

Domowe masło orzechowe krok po kroku

Orzechy należy podprażyć na suchej patelni teflonowej co jakiś czas potrząsając patelnią, by uniknąć przypalenia.

Do blendera lub młynka wrzucić podprażone orzechy,sól i cukier brzozowy, włączyć największą moc i miksować około minuty, potem przerwać, by uniknąć przegrzania maszyny, włączyć ponownie i czynność powtórzyć parę razy. Potem orzechy zaczną osadzać się na ściankach naczynia i przy zatrzymaniu sprzętu trzeba je usuwać ze ścianek łyżką, by masa mieliła się równomienie i miała odpowiednią konsystencję. Masło to jest troszkę mniej lejące niż to sklepowe.

Feel Eat

10 myśli w temacie “Domowe masło orzechowe

  1. Pychota ale szkoda blendera, na rynku pojawiło się masło bez soli i cukru, 100% orzeszków. A gdzie jesienne, rozgrzewające dania? 🙂 pozdrawiam

  2. Wystarczy dodać pół łyzeczki oleju podczas blenderowania, od razu robi się bardziej płynne 🙂 Lub po prostu chwilę dłużej miksować, az orzeszki "uwolnią" swój tłuszcz
    Masło orzechowe uwielbiam, sklepowego nigdy nawet nie jadłam, bo robię domowe odkąd zaczęłam odkrywać swoje zainteresowania kulinarne 😀

  3. To domowe jest najlepsze ze wszystkich 😀 Ja nie prażyłam orzechów i dodałam łyżkę cukru trzcinowego i łyżeczkę soli i lepszego nie jadłam nigdy 😛

  4. Robię w ten sam sposób, jednak nie daję ani soli, ani cukru/słodzika. Po prostu takie lubię najbardziej. 🙂 Do tego banan i niebo!

  5. Mniam! Zawsze myślałam, że zrobienie masła orzechowego to mnóstwo roboty! Przepis b.prosty, fajna alternatywa dla masła sklepowego 🙂 Dla lubiących crunchy: dobrze smakuje z posiekanymi orzeszkami. Jak dla mnie najlepsze na kanapce z miodem i bananem, albo truskawkami <3
    ~Milośniczka masła orzechowego

  6. A próbowałaś kiedyś zrobić zdrowy pasztet, który byłby podobny do tego z puszki? Czy da się zrobić zdrowy pasztet, który miałby konsystencję pasty do chleba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry