Mięso z indyka – najlepiej jest zmielić pierś z indyka samemu, ale niestety nie miałam takiej możliwości, ponieważ w swoim studenckim mieszkaniu nie posiadam maszynki do mielenia mięsa, a nie mam pojęcia, czy dałoby się to zrobić blenderem ( nigdy tego nie robiłam, ale struktura takiego rozciapanego mięsa mnie zniechęca!) . Wiem, że można kupić już gotowe mięso z piersi z indyka lub kurczaka w Almie. Nie mam nigdzie blisko Almy, więc zdecydowałam się kupić gotowe mięso z indyka. Trochę stałam przed sklepowymi półkami i wybrałam z Indykpolu, mięso o obniżonej zawartości tłuszczu. W 100 gramnach produktu posiada 137 kcal, 16,7 g białka, 0,1 g węglowodanów i 7,8 g tłuszczu. Za opakowanie 500 g zapłaciłam 12 zł.
Na pomysł zrobienia takich pulpecików w sosie pomidorowym wpadłam, jak obmyślałam plan zdrowego przygotowania posiłów na szybko, żeby nie zabierało mi to za dużo czasu i żebym mogła skupić się na nauce. Z efektu jestem bardzo zadowolona, bo ugotowanie makaronu razowego al dente ( tak zdrowiej! dodatkowo po ugotowaniu i odcedzeniu powinien być oblany zimną wodą, znacznie zmniejsza to jego indeks glikemiczny, czyli stabilizuje poziom glukozy we krwi). Większość przepisów na podobne pulpeciki, które widziałam w internecie są kopią przepisu Nigelli, której dania często są tłuste ,a wypieki bardzo słodkie. Postanowiłam zrobić zdrowsza wersję, z otrębami, zamiast sera – mimo wszystko pulpeciki się sklejają, chociaż trzeba się z nimi obchodzić delikatnie i nie dodałam tłuszczu ani mąki do sosu, no i jasna sprawa, że użyłam chudego mięsa zamiast mieszanki wołowiny z wieprzowiną! Trzeba wypróbować, bo to zawsze jakieś urozmaicenie dla standardowego spaghetti z sosem! 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- jajko
- 4 łyżki otrębów pszennych
- świeża bazylia, inne zioła prowansalskie, sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Mięso mielone najlepiej jest przygotować samemu mieląc pierś z indyka, jednak jeśli nie mamy na to wystarczająco czasu, kupmy tą o obniżonej zawartości tłuszczu ( z piersi i udka). Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę,jajko, otręby, zioła, posiekaną bazylię i zmiażdżone dwa ząbki czosnku, do tego sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Mięso odstawić chociaż na 10 minut, aż otręby lekko napęcznieją. Mokrymi dłońmi należy formować małe pulpeciki. Jeśli nie są wystarczającp zwarte – dodać trochę otrębów.
1. Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Dodać drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Delikatnie przyrumienić.
2. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, gdy sięzagotuje dodać wcześniej przygotowane pulpeciki.
3. Porządnie przyprawić dużą ilością ziół prowansalskich i świeżą bazylią, dodać do smaku sól i pieprz , przykryć pokrywką i co jakiś czas mieszać, trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje (około 20 minut)
Sos można jeść od razu po przygotowaniu z dowolnym makaronem, ja akurat miałam pełnoziarnisty makaron penne. Można też sos od razu po przygotowaniu włożyć do słoików i zakręcić, potem odwrócić do górny dnem i tak trzymać aż ostygnie (słoiki powinny się zassać), tak można je trzymać w lodówce nawet tydzień. Dla mnie to jest wygodna opcja na szybki, pełnowartościowy obiad/kolację nawet jak wracam późno z uczelni 🙂
Powinnaś w wolnej chwili (takiej dłuższej wolnej chwili) zebrać wszystkie swoje niesamowite i oryginalne przepisy, posegregować według jakiś kategorii i poważnie przemyśleć wydanie własnej książki kulinarnej. Mówię poważnie. Jesteś inspiracją dla wielu osób, twoje dania są oryginalne, ale nie zawierają wielce wymyślnych składników. Są dość proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądają i smakują nieziemsko i spokojnie niejednego człowieka byś w ten sposób odchudziła, albo uczyniła bardzie FIT.
Robię niemalże identyczne (przepis od dawna jest na moim kanale) i też używam tego mięsa. Jest fantastyczne:) Dobry rozkład makroelementów ma też odtłuszczone mięso mielone z szynki wieprzowej w biedronce (ma chyba 6% tłuszczu), ale jest ociupinkę droższe.Bardzo dużo zapłaciłaś za to mięsko, półkilówka powinna kosztować koło 8-9 zł, jest w biedronce po 7,99 (o ile dobrze pamiętam).
Witam,
proszę napisać gdzie kupiła Pani takie mięso z indyka. Wszędzie szukam i nie potrafię znaleźć.
Proszę o pomoc 🙂
Witam ,jest w Biedronce i Leclerc'u na pewno 🙂
Witam a co z tym jajkiem, które jest w spisie składników? W przepisie nie widać że dodaje je Pani do masy mięsnej
Witam, dziękuję za zwrócenie uwagi, zapomniałam o nim, oczywiście należy je dodać do masy mięsnej, zaraz edytuję przepis
Mniam, prawdziwa pachotka. prosto i smacznie, a przede wszystkim szybko! to udowadnia, że zdrowe gotowanie nie musi być czasochłonne!
Świetny przepis ! Podałam pulpeciki z kaszą Melivit Trendy Lunch do tego surówka z marchewki i pomarańczy na orzeźwienie ! Pycha!