
Od paru dni staram się nie kupować pieczywa, tylko robić coś z zapasu mąk, jaki mam w domu. Posiadam sporo mąki pszennej razowej, amarantusowej oraz żytniej i orkiszowej pełnoziarnistej. W smaku najbardziej odpowiada mi właśnie ta ostatnia, bo jest bardzo delikatna i nie czuć ”jej pełnoziarnistości”. Dodatkowo jest bardzo zdrowa, w 100 gramach posiada 15 g białka. Pizza wyszła chrupiąca, z łatwością można było ją utrzymać w ręce, nie ”zginała się”. Można ją zrobić wcześniej i trzymać w lodówce nawet 2 dni, chociaż po odgrzaniu nie smakuje już tak samo! Pizza z brokułami to mój debiut, do pizzerii chodzę baaardzo rzadko (może raz na rok lub dwa lata mi się zdarzy), ale wtedy i tak nigdy nie zamawiam innej pizzy od standardowej- ser, szynka, pieczarki, teraz już chociaż wiem, że następnym razem warto spróbować czegoś nowego, bo jest tak samo dobre 🙂
Orkiszowa pizza z brokułami i pieczarkami krok po kroku
Składniki:
Na ciasto:
- 1,25 szklanki mąki pszennej pomieszanej z orkiszową pełnoziarnistą (0,75 szkl pszennej, 0,5 szkl orkiszowej)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/3 lub w więcej szklanki wody
- 20 g drożdży świeżych
- trochę cukru
- szczypta soli
Na sos:
- pomnidory z puszki 150-200 g
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, bazylia, oregano
- sól, pieprz
Dodatki do pizzy:
- 2 plastry żółtego sera
- 6 pieczarek
- 100g brokuła
Z wymienionych wyżej składników na ciasto wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na minium 40 minut.
W tym czasie do blendera wrzucić pomidory z puszki, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie zmiksować.
Przygotować dodatki: Nalęzy podzielić brokuła na małe kawałki i lekko podgotować w osolonej wodzie. Ser (jeśli jest w plastrach) należy pociąć na cieńsze paski, bo wtedy użyjecie go mniej. Pieczarki zetrzeć w paski na tarce.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Na niego wyłożyć ciasto, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pieczarki, podgotowanego brokuła i wszystko posypać serem. Włożyć do piekarnika do 170 stopni na 10 minut, a potem na kolejne 5-10 minut zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Świetna taka domowa pizza i w dodatku ze zdrowszej mąki, super! 🙂
Do takiej pizzy to i ja bym się przekonała 😀
bym sobie zjadła ,ale ostatnio mi ciasto nie wychodzi 😮
perfekcyjna domowa aromatyczna pizza:)
A zjadłabym taką pizzę<3
Ile kalorii ma taka pizza?
Nie wpisywałam produktów do programu, żeby sprawdzić