
Sałatka jest dość szybka w przygotowaniu, bardzo sycąca. Posiada bardzo dużo witamin, białka i zdrowe tłuszcze z pestek dyni i słonecznika oraz oliwy. Można ją zjeść z podpieczonym chlebem jako pełnowartościowy obiad. Składniki na jedną sporą porcję lub dwie małe 🙂
Składniki:
- 3 garści mieszanki sałat z rukolą
- pół pomidora
- 100 g piersi z kurczaka
- 2 rzodkiewki
- łyżeczka miodu
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka gorczycy
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka musztardy
- pestki dyni i słonecznika (ilość wg uznania u mnie po łyżce)
- ostra papryka, sól, pieprz
Na początku należy zrobić sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, miód, musztardę czosnek, oliwę i gorczycę. Część oliwy można zastąpić wodą. Odstawić.
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z resztek kości i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Nagrzać patelnię grillową i usmażyć.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni i słonecznika, dzięki czemu będą bardzo chrupiące.
Na talerz nałożyć dokładnie umytą salatę z rukolą, na to spażonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, pokrojone w plasterki rzodkiewki, położyć na wszystko pokrojonego w mniejsze plasterki zgrillowanego kurczaka, posypać podprażonymi pestkami i polać sosem.
jadam 🙂 lubiem ! <3
Bardzo pożywne danie i do tego zdrowe:)
Ta sama sałatka jest już na Twoim blogu z datą środa, 21 sierpnia 2013
Pakuję to do pudełeczka i porywam jutro na uczelnię 😛