Uncategorized

Sałatka z grillowanym kurczakiem i rukolą

Rate this post
 Sałatka jest dość szybka w przygotowaniu, bardzo sycąca. Posiada bardzo dużo witamin, białka i zdrowe tłuszcze z pestek dyni i słonecznika oraz oliwy. Można ją zjeść z podpieczonym chlebem jako pełnowartościowy obiad. Składniki na jedną sporą porcję lub dwie małe 🙂

 Składniki:

  • 3 garści mieszanki sałat z rukolą
  • pół pomidora
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 2 rzodkiewki
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • pestki dyni i słonecznika (ilość wg uznania  u mnie po łyżce)
  • ostra papryka, sól, pieprz

 Na początku należy zrobić sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, miód, musztardę czosnek, oliwę i gorczycę. Część oliwy można zastąpić wodą. Odstawić.

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z resztek kości i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Nagrzać patelnię grillową i usmażyć.

 Na suchej patelni podprażyć pestki dyni i słonecznika, dzięki czemu będą bardzo chrupiące.
Na talerz nałożyć dokładnie umytą salatę z rukolą, na to spażonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, pokrojone w plasterki rzodkiewki, położyć na wszystko pokrojonego w mniejsze plasterki zgrillowanego kurczaka, posypać podprażonymi pestkami i polać sosem.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *