Kanapki z opiekacza… czyli ”chleb”,który jest z otrębów i dodatków, o ile to nadal jest chleb, chociaż nie, to bardziej wyrób chlebopodobny 🙂 Dobre na szybką przekąskę, szybkie w przygotowaniu, ale nie mogłabym ich jeść codziennie jako substytut bułek czy chleba, bo za bardzo uwielbiam pieczywo! Dzięki otrębom, które posiadają bardzo dużo błonnika i pęcznieją w żolądku, będziemy czuli się syci przez bardzo długo, do tego część błonnika nie jest trawiona, działa więc w jelitach jak ”miotełka”, wspomagając wypróżnianie, jeśli ktoś ma problem z zaparciami. Parę korzyści płynących z jedzenia otrębów: zmniejszają indeks glikemiczny posiłków, co zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i nagłym atakom głodu, obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy, gwarantują szybsze poczucie sytości, poprawiają pamięć i koncentrację, zapobiegają nadmiernemu uczuciu zmęczenia, zmniejszają potrzebę snu, chronią przed starzeniem, pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Warto otręby włączyć do diety powoli, ponieważ zbyt duża dawka na pierwszy raz, może spowodować ból brzucha.
Z podanych składników wychodzą 3 trójkąty, kanapki niestety raczej nie są chrupiące, można je zabrać na wynos i nic się z nimi nie stanie.
Z podanych składników wychodzą 3 trójkąty, kanapki niestety raczej nie są chrupiące, można je zabrać na wynos i nic się z nimi nie stanie.
Składniki:
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- duże jajko
- kawałek czerwonej papryki
- 2 średnie ogórki konserwowe
- plaster chudej wędliny
- pół plastra żółtego sera
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli, zioła prowansalskie, słodka papryka
- około 5 łyżek mleka
Paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Ser i szynkę posiekać na drobniejsze kawałki. Do miski dodać jajko, otręby i sodę, dorzucić wcześniej pokrojone składniki, dodać przyprawy, sól i opcjonalnie pieprz, dokładnie wymiedzać, stopniowo aż do połączenia składników dodawać mleko. Odstawić na 15 minut. Potem nagrzać opiekacz, nałożyć do niego masę i piec dłużej niż standardowe tosty.
Wartość kaloryczna wszystkich kanapek : 206 kcal
Białko: 17,87 g
Tłuszcze: 11,66 g
Węglowodany: 12,37 g
Robiłam kiedyś takie otrębowe tosty, były całkiem w porządku, ale masz rację chleb to chleb, jego nic nie zastąpi 🙂
bardzo fajny przepis:)
Świetna alternatywa dla zwykłych tostów i zwykłych kanapek 🙂
Wyglądają smakowicie:)
Świetny pomysł 🙂 Opiekacza nie mam, ale wypróbuję w gofrownicy 😉
ooo, to zdaj relacje jak wyszły! 🙂
No kompletnie zapomnialam o tych tościkach, a kiedyś się zajadałam nimi non stop 🙂 No to juz wiem co bede jutro jeść na śniadanko 😀
Naszykowałam ciasto – wyłączyli prąd, więc zrobiłam na patelni muśniętej oliwą 🙂 Świetne jako placki 🙂
świetna improwizacja! 🙂
New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Lose 20 Pounds within Just 21 Days!