DLA SPORTOWCÓW,  ŚNIADANIE,  WYSOKOBIAŁKOWE

Śniadaniowe placki proteinowe z owocami bez cukru i mąki

Rate this post
Już wtorek, oto moje wczorajsze śniadanie, niestety nie miałam wczoraj czasu dodać tego przepisu! Rezerwuję sobie całą sobotę na pieczenie ciasteczek i najprawdopodobniej gotowanie z mamą, już nie mogę się doczekać, bo w tym momencie totalnie nie czuję świąt… na uczelni ten tydzień jest naprawdę lekki, więc idę dzisiaj na łyżwy, przywiozłam sobie swoje, a jeszcze z nich tu nie korzystałam, chociaż lodowiska są otwarte od początku grudnia.

Te placki to naprawdę pożywne śniadanie! Wiem, że pewnie ta część z Was, która z pewnych przyczyn nie chce używać białka, jest niezadowolona, że dodaję z nim przepisy, a ten fakt uniemożliwia ich przygotowanie. Staram się jednak nie dodawać ich ciągiem, bardzo często, chociaż korzystam z niego nierzadko. Jest smaczne, w wielu wypiekach, jak te placki może zastąpić jednocześnie mąkę, jak i cukier,a  o to mi chodzi, o mniej węglowodanów, ale nie chcę z nich całkowicie zrezygnować. Owoce możecie wybrać dowolne, chociaż najlepiej, żeby były miękkie. Z podanych składników wyszło mi 7 placków. Na pewno będę je robić częściej, chociaż moje białko waniliowe się kończy, spróbuję więc wymyślić coś z piernikowym 🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 duże łyżki waniliowego białka w proszku (najlepiej KFD)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki sody
  • dowolne owoce, u mnie: pół gruszki, kiwi, mały banan, mandarynka
  • jogurt naturalny (ilość dowolna)

 

Białko oddzielić od żółtka, białko ubić ze szczptą soli na sztywno. Żółtko zmiksować z białkiem, sodą i wanilią na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęsta, dodajcie troszeczkę wody, ale u mnie było wszystko ok. Pod koniec delikatnie połączyć białko z masą, smażyć bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej pod przykryciem. W trakcie smażenia umyć i pokroić owoce. Placki można przekładać jogurtem lub po prostu je nim polać, ozdobić owocami, można opcjonalnie uprażyć na suchej patelni migdały i posypać nimi placki, ja osobiście je uwielbiam!

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.