Ciasteczka z płatkami i tahini

Ciasteczka z płatkami i tahini
Ciasteczka te są dość chrupiące ,posiadają zdrowe tłuszcze i zarówno proste (z czekolady), jak i złożone ( z płatków owsianych) węglowodany. Część czekolady gorzkiej można zastąpić dobrej jakości czekoladą mleczną, ponieważ ciasteczka te nie są zbyt słodkie.  Tahini, czyli masło sezamowe, mimo że dodaje się go dość niewiele, dominuje w tych ciastkach. Idealna przekąska do kawy 🙂 Z podanych składników wyszło mi 18 ciastek.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych (lun dowolnego mixu płatków)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dwa paski gorzkiej czekolady
  • jajko
  • 2 łyżki pasty tahini (KLIK)

Jajko ubić wraz z pastą tahini ( około 2 minut).  Wrzucić sodę, płatki i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut, by płatki napęczniały.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut aż staną się złociste.

 

 

Feel Eat

5 thoughts on “Ciasteczka z płatkami i tahini

  1. Uwielbiam owsiane a z tahini jeszcze nie jadłam 🙂 p.s mam nadzieje ze ze zdrowiem juz wszystko w porządku 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top