
Wiem, wiem, że dzisiaj pewnie większość z kulinarnych blogerów umieszcza przepis na pączki, faworki czy oponki. Nie lubię nic z tych rzeczy, więc mam coś innego! Przepis od mojej mamy, bardzo kruche i aromatyczne rogaliki, idealne do porannej kawy, nie są zbyt słodkie, jeśli lubicie naprawdę słodkie wypieki, lepiej dodać więcej cukru, ale dobrze jest po prostu użyć słodszych jabłek.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko klasy L najlepiej wiejskie + jedno białko
- 10 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- mleko 2% (na oko)
- sól
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy
- jabłka, cynamon
- cukier trzcinowy
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, posypać cynamonem i w zależności od tego, czy są kwaśne, czy nie można je posypać dodatkowo cukrem. Podgrzać mleko na małym ogniu, żeby się nie przypaliło, nie może wrzeć, ma być lekko ciepłe, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki, dodać jajko (można dodać całe jajko i żółtko od białka, w którym będziemy maczać rogaliki przed posypaniem cukrem trzcinowym), cukier, cukier waniliowy i roztopioną w garnku i ostudzoną margarynę, szczyptę soli i zaczyn z drożdży, zagnieść. Stolnicę posypać małą ilością mąki, rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, najlepiej by rozwałkowane ciasto miałko kształt okręgu i wycinać z niego trójkąty na kształt kawałków pizzy, do środka każdego trójkąta włożyć kawałek jabłka, zawinąć, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Takie rogaliki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec aż do uzyskania złotego koloru.
Woooow też nie przepadam za pączkami ale rogaliki wyglądają obłędnie !
właśnie mam ochotę na rogalika 😉
Ja dziś też postawiłam na rogaliki:) U mnie z powidłami. Pozdrawiam!
Z tą posypką wyglądają świetnie!
oo z powidłami też muszą świetnie smakować, jeszcze jak domowe! Pozdrawiam!
Przekażę mamie, na pewno się ucieszy, że komuś się podoba jej wykonanie 😉