
Chciałam przygotować coś nowego z brokuła zalegającego od dłuższego czasu w lodówce, wyszła pyszna wegetariańska zapiekanka! Soja jest dobrym źródłem białka, taka zapiekanka z dodatkiem kaszy może stworzyć pełnowartościowy posiłek. By danie było bardziej „light”, ser żółty zastąpiłam jajkiem wymieszanym z jogurtem. Należy jednak pamiętać, żeby nie używać jogurtu 0% do obróbki termicznej, bo jest duże prawdopodobieństwo, że jogurt skwaśnieje. Przepis dla jednej osoby.
Jeśli szukasz przepisów na inne wegetariańskie dania, koniecznie sprawdź wpis: „10 pomysłów na wegetariański obiad”.
Składniki:
- 6-7 kotletów sojowych
- 1/3 brokuła
- 5-6 dużych pieczarek
- mały kubek jogurtu naturalnego, ale nie 0%
- jajko
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wegetariańska zapiekanka krok po kroku
Kotlety sojowe ugotować w wodzie doprawionej solą i najlepiej suszonymi warzywami, ale trochę krócej niż podane jest w przepisie na opakowaniu kotletów sojowych. Kotlety można pokroić lub nie, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Brokuły podzielone na mniejsze kawałki ugorować w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki umyć, obrać, pokroić na kawałki i poddusić na suchej patelni z ziołami prowansalskimi. Ułożyć brokuły i pieczarki na kotletach sojowych.
Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, solą i pieprzem, następnie polać warzywa i zapiekać przez 20-25 minut w piekarnik nagrzanym do 180 stopni.
nie lubię kotletów sojowych, ale zapiekanka mnie kusiła 😀
Może jednak się zdecyduje w któryś dzień? 😉
kotletów sojowych w formie zapiekanki jeszcze nie jadłam 🙂 chyba pora to zmienić 🙂
Często robię obiadowe zapiekanki ( w identycznym naczyniu swoją drogą ;P), ta wersja bardzo mi do gustu przypadła, kotletów sojowych ze 100 lat nie jadłam ;]
Zapiekanka na nowy sposób, świetny pomysł :))
Kotlety sojowe jadłam tylko raz, chyba z 6 lat temu, więc nawet nie pamiętam ich smaku 😀 Zapiekanka wygląda smakowicie, więc chyba się skuszę na ich zakup 😉
Wow, mam wszystkie składniki! Sytuacja niecodzienna, bo zawsze mi czegoś brakuje. To znak, że muszę zrobić dziś na obiad twoją zapiekankę 🙂
Fajna alternatywa dla kotletów robionych w tradycyjny sposób 🙂
wlasnie zastanawialam sie co by tu upichcic z kotletow i brokula , zastanawialam sie nad tortilla ale teraz widze , ze moje plany sie zmienia , skladniki są nic tylk ogotowac ! 🙂
warto, ja się już do nich przekonałam, dużo białka, a dzięki przyprawom nie muszą być nijakie 🙂
hahah wiem, wiem była przecena, tak rzadko z niego korzystam! Ty pewnie do swoich śniadaniowych wariacji wykorzystujesz je znacznie częściej 🙂
Ja z kotletów sojowych robię sałatkę. Od czasu do czasu warto ją zjeść, ze względu na właściwości soi. Mój przepis: -> sałatka z kotletów sojowych
Mniaaam! 😉