Wegetariańskie nuggetsy z piekarnika – fit kotlety

Wegetariańskie nuggetsy z piekarnika – fit kotlety

Kolejna odsłona kotletów sojowych – wegetariańskie nuggetsy, wyszły bardzo smaczne! Nie są jednak tak wilgotne jak tradycyjne kotlety, dlatego najlepiej jeść je z dodatkiem sosu, np. czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem musztardy i oczywiście czosnku. Posiadają wysoką zawartość białka, z powodzeniem więc mogą stanowić zamiennik mięsa w diecie. Dodatkowo dzięki otrębom dostarczają dodatkową porcję błonnika.

Wegetariańskie nuggetsy

Nuggetsy można przygotować naprawdę szybko i przy niewielkim nakładzie pracy. Można je oczywiście usmażyć, ja wybrałam jednak zdrowszą wersję, dlatego upiekłam je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Pamiętajcie, by dodać do nich dość dużą ilość przypraw, ponieważ bez nich mogą być nijakie w smaku. Smacznego!

 

Składniki na wegetariańskie nuggetsy:

  • kotlety sojowe (u mnie Sante)
  • jedno jajko
  • otręby pszenne – około 3/4 szklanki
  • curry, suszone warzywa, sól
 

Kotlety sojowe ugotować z dodatkiem curry, soli i suszonych warzyw zgodnie z przepisem znajdującym się z tyłu opakowania. Obtoczyć w roztrzepanym za pomocą widelca jajku i w otrębach. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec do uzyskania złotego koloru w 170 stopniach.

 

 

Feel Eat

6 myśli w temacie “Wegetariańskie nuggetsy z piekarnika – fit kotlety

  1. zawsze miałam problem jak zdrowiej zrobic kotlety sojowe ale żeby miałyjakąs panierkę 🙂 no i włala 😀 spróbuje napewno 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry