
Kolejna odsłona kotletów sojowych – wegetariańskie nuggetsy, wyszły bardzo smaczne! Nie są jednak tak wilgotne jak tradycyjne kotlety, dlatego najlepiej jeść je z dodatkiem sosu, np. czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem musztardy i oczywiście czosnku. Posiadają wysoką zawartość białka, z powodzeniem więc mogą stanowić zamiennik mięsa w diecie. Dodatkowo dzięki otrębom dostarczają dodatkową porcję błonnika.
Nuggetsy można przygotować naprawdę szybko i przy niewielkim nakładzie pracy. Można je oczywiście usmażyć, ja wybrałam jednak zdrowszą wersję, dlatego upiekłam je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Pamiętajcie, by dodać do nich dość dużą ilość przypraw, ponieważ bez nich mogą być nijakie w smaku. Smacznego!
Składniki na wegetariańskie nuggetsy:
- kotlety sojowe (u mnie Sante)
- jedno jajko
- otręby pszenne – około 3/4 szklanki
- curry, suszone warzywa, sól
Kotlety sojowe ugotować z dodatkiem curry, soli i suszonych warzyw zgodnie z przepisem znajdującym się z tyłu opakowania. Obtoczyć w roztrzepanym za pomocą widelca jajku i w otrębach. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec do uzyskania złotego koloru w 170 stopniach.
Bardzo lubię gotowe kotlety sojowe. Niektórzy mówią, że smakują jak karton, ale mi to pasuje ;P
Super pomysł! Pozdrawiam
Ooo bardzo fajna opcja 🙂
tak, te kotlety mają osobliwy smak ale nugetsy z nich to super pomysł
zawsze miałam problem jak zdrowiej zrobic kotlety sojowe ale żeby miałyjakąs panierkę 🙂 no i włala 😀 spróbuje napewno 🙂
Zrobiłam. Pychotka 😉