聽Bomba witaminowa 馃檪 Mo偶na je zabra膰 ze sob膮 do szko艂y lub pracy na drugie 艣niadanie, zapewniaj膮 uczucie syto艣ci na d艂ugo, do tego posiadaj膮 mniej w臋glowodan贸w ni偶 klasyczna kanapka, ju偶 o bu艂ce s艂odkiej nie wspominaj膮c. Do ich przygotowania mo偶na u偶y膰 dowolnej m膮ki, wa偶ne jedynie, by by艂a pe艂noziarnista聽 (ja u偶y艂am 偶ytniej). By unikn膮膰 u偶ywania t艂uszczu do sma偶enia, upiek艂am je w piekarniku. Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi oko艂o 12-15 kotlet贸w.
Sk艂adniki:
- 聽1 broku艂
- 1 opakowanie w臋dzonego tofu (u mnie firmy Polsoja)
- 1 opakowanie sera camembert 12% t艂uszczu
- 2 jajka
- 2 艂y偶ki m膮ki pe艂noziarnistej
- z膮bek czosnku
- bazylia, oregano, s贸l, pieprz
Broku艂a ugotowa膰 w osolonej wodzie na p贸艂twardo, zmiksowa膰 w blenderze (ale tak delikatnie, 偶eby nie by艂o wi臋kszych kawa艂k贸w, a nie na g艂adk膮 past臋), gdy ostygnie, doda膰 pokrojone w drobn膮 kostk臋 tofu oraz ser camembert, wbi膰 jajko, doda膰 m膮k臋 i przyprawy i dok艂adnie wszystko wymiesza膰 r臋kami. Uk艂ada膰 porcjami kotlety na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. W艂o偶y膰 do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec oko艂o 25 minut. Podawa膰 najlepiej z sosem, np jogurtowo-bazyliowym na ciep艂o lub zimno.
Ale maj膮 fajny kolor! Ciekawi mnie ich smak, bo tofu jeszcze nie jad艂am, wi臋c nie umiem sobie go wyobrazi膰 nawet; )
Oficjalnie mianuj臋 ci臋 mistrzem placuszk贸w wszelkiego rodzaju! S膮 艣wietne 馃槈
musisz koniecznie spr贸bowa膰, ma du偶o bia艂ka 馃檪 w臋dzone najlepsze 馃檪
Fajnie smakuje r贸wnie偶 marynowane Polsoi. A da si臋 zrobi膰 te kotleciki w wersji wega艅skiej? Mi艂ego dnia! 馃檪
niestety nie jestem wegank膮 i nie znam si臋 na tych zamiennikach, mo偶na spr贸bowa膰 zast膮pi膰 jajko np siemieniem lnianym 馃檪 Mi艂ego dnia!
spr贸buj臋 i dam zna膰 jak wysz艂o 馃檪
cholera musze sprobowac i panierke np z orzechow wloskich…mmmm
A czy mog艂abym dosta膰 przepis na sos jogurtowo – bazyliowy?
Jakim serem mog艂abym zamieni膰 camembert? Nie przepadam za tym cudem, a bardzo chc臋 wypr贸bowa膰 przepis 馃槈
New Diet Taps into Revolutionary Idea to Help Dieters LOSE 20 Pounds within Only 21 Days!