Dietetyczne pieczone kotlety broku艂owe z tofu

Dietetyczne pieczone kotlety broku艂owe z tofu
聽Bomba witaminowa 馃檪 Mo偶na je zabra膰 ze sob膮 do szko艂y lub pracy na drugie 艣niadanie, zapewniaj膮 uczucie syto艣ci na d艂ugo, do tego posiadaj膮 mniej w臋glowodan贸w ni偶 klasyczna kanapka, ju偶 o bu艂ce s艂odkiej nie wspominaj膮c. Do ich przygotowania mo偶na u偶y膰 dowolnej m膮ki, wa偶ne jedynie, by by艂a pe艂noziarnista聽 (ja u偶y艂am 偶ytniej). By unikn膮膰 u偶ywania t艂uszczu do sma偶enia, upiek艂am je w piekarniku. Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi oko艂o 12-15 kotlet贸w.

 

 

Sk艂adniki:

  • 聽1 broku艂
  • 1 opakowanie w臋dzonego tofu (u mnie firmy Polsoja)
  • 1 opakowanie sera camembert 12% t艂uszczu
  • 2 jajka
  • 2 艂y偶ki m膮ki pe艂noziarnistej
  • z膮bek czosnku
  • bazylia, oregano, s贸l, pieprz

Broku艂a ugotowa膰 w osolonej wodzie na p贸艂twardo, zmiksowa膰 w blenderze (ale tak delikatnie, 偶eby nie by艂o wi臋kszych kawa艂k贸w, a nie na g艂adk膮 past臋), gdy ostygnie, doda膰 pokrojone w drobn膮 kostk臋 tofu oraz ser camembert, wbi膰 jajko, doda膰 m膮k臋 i przyprawy i dok艂adnie wszystko wymiesza膰 r臋kami. Uk艂ada膰 porcjami kotlety na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. W艂o偶y膰 do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec oko艂o 25 minut. Podawa膰 najlepiej z sosem, np jogurtowo-bazyliowym na ciep艂o lub zimno.

 

Feel Eat

11 my艣li w temacie “Dietetyczne pieczone kotlety broku艂owe z tofu

  1. Ale maj膮 fajny kolor! Ciekawi mnie ich smak, bo tofu jeszcze nie jad艂am, wi臋c nie umiem sobie go wyobrazi膰 nawet; )

  2. Fajnie smakuje r贸wnie偶 marynowane Polsoi. A da si臋 zrobi膰 te kotleciki w wersji wega艅skiej? Mi艂ego dnia! 馃檪

  3. niestety nie jestem wegank膮 i nie znam si臋 na tych zamiennikach, mo偶na spr贸bowa膰 zast膮pi膰 jajko np siemieniem lnianym 馃檪 Mi艂ego dnia!

  4. Jakim serem mog艂abym zamieni膰 camembert? Nie przepadam za tym cudem, a bardzo chc臋 wypr贸bowa膰 przepis 馃槈

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powr贸t do g贸ry