DESERY,  FIT SŁODKOŚCI,  GOFRY

Gofry owsiane z owocami (jeden – 62 kcal)

5 (100%) 1 vote
Dzisiaj na śniadanie zaserwowałam takie letnie gofry, były pyszne! Można je podać  dowolnymi owocami, ja na gofry położyłam truskawki, banany, mandarynki, winogrono i ananasa. Są mocno waniliowe, nie przesłodzone. Należy pamiętać, żeby przed nalaniem ciasta do gofrownicy, lekko posmarować ją dowolnym tłuszczem. Z podanych składników powinno wyjść 7 gofrów, a wartość kaloryczna podana jest dla gofrów bez owoców.

 

 

Składniki:

  • 3 czubate łyżki płatków owsianych (u mnie Sante)
  • 2 jajka klasy M
  • szklanka mleka 2%
  • 2 czubate łyżki otrębów pszennych (u mnie Sante)
  • 1,5łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • tłuszcz do posmarowania gofrownicy
  • dowolne owoce

Na początku oddzielić białka od żółtek. Do miski z żółtkami wlać mleko, dosypać cukier, otręby sodę i ekstrakt z wanilii.  Płatki owsiane zmielić w młynku (opcjonalnie można użyć mąki owsianej), dodać o miski z żółtkami, wszystko dokładnie zmiksować mikserem i ostawić, by otręby napęczniały. W tym czasie przygotować owoce, z którymi chcecie podać gofry. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy odwrócicie miskę do góry dnem, białko nie powinno spłynąć. Gofrownicę nasmarować tłuszczem przy pomocy pędzelka, ja użyłam tłuszczu kokosowego. Ubitą pianę dodawać do masy z żółtkami porcjami, delikatnie mieszając łyżką, aż masa połączy się w jednolite ciasto. Nakładać do maksymalnie rozgrzanej gofrownicy i piec dłużej nić standardowe, pszenne gofry. Smacznego 🙂

Wartość kaloryczna wszystkich gofrów : 433 kcal
Białko: 20,12 g
Tłuszcze: 16,9 g
Węglowodany: 45 g

Wartość kaloryczna jednego gofra: 62  kcal
Białko: 2,9 g
Tłuszcze: 2,4 g
Węglowodany:  6,4 g

Lekkie desery bez piekarnika

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *