
Gofry owsiane najlepiej podać z owocami, użyjcie dowolnych: swoich ulubionych lub takich, jakie akurat macie. Ja na gofry położyłam truskawki, banany, mandarynki, winogrono i ananasa. Gofry są mocno waniliowe, nie są przesłodzone. Należy pamiętać, żeby przed nalaniem ciasta do gofrownicy, lekko posmarować ją dowolnym tłuszczem.
Z podanych składników powinno wyjść 7 gofrów, a wartość kaloryczna podana jest dla gofrów bez owoców.
Wartość kaloryczna wszystkich gofrów : 433kcal
Białko: 20,12g
Tłuszcze: 16,9g
Węglowodany: 45g
Wartość kaloryczna jednego gofra: 62kcal
Białko: 2,9g
Tłuszcze: 2,4g
Węglowodany: 6,4g
Składniki:
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 2 jajka klasy M
- szklanka mleka 2%
- 2 czubate łyżki otrębów pszennych
- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- tłuszcz do posmarowania gofrownicy
- dowolne owoce
Gofry owsiane – przepis
- Na początku oddzielić białka od żółtek. Do miski z żółtkami wlać mleko, dosypać cukier, otręby sodę i ekstrakt z wanilii.
- Płatki owsiane zmielić w młynku (opcjonalnie można użyć mąki owsianej), dodać o miski z żółtkami, a następnie wszystko dokładnie zmiksować mikserem i ostawić, by otręby napęczniały.
- W tym czasie przygotować owoce, z którymi chcecie podać gofry.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy odwrócicie miskę do góry dnem, białko nie powinno spłynąć.
- Gofrownicę nasmarować tłuszczem przy pomocy pędzelka, ja użyłam do tego tłuszczu kokosowego.
- Ubitą pianę dodawać do masy z żółtkami porcjami, delikatnie mieszając łyżką, aż masa połączy się w jednolite ciasto.
- Nakładać do maksymalnie rozgrzanej gofrownicy i piec dłużej niż standardowe gofry pszenne. Smacznego 🙂

Gofry są cudowne *.* Ja do moich zawsze sypnę maku lub kokosu 🙂
maku nie lubię, ale z kokosem spróbuję, dzięki 🙂
genialnie!
ja się tylko pytam, czemu nadal nie posiadam gofrownicy:)
Robiłam je wczoraj, wyszły przepyszne! Jedyne co dodałam to niestety łyżkę zwykłej mąki pszennej, bo strasznie rzadkie ciasto wyszło. Gofry są chrupiące i pyszne w smaku. Podałam je z winogronami bezpestkowymi, madarynkami, kiwi i bananem. Pycha!
Dziękuje za przepis i będę zaglądać często do Ciebie bo ćwiczymy z mężem i spodobał nam się Twój blog.
Miło widzieć przepisy z białkiem, idealne dla męża mojego (ćwiczy na siłowni).
Pozdrawiam serdecznie!
Jakie cudowne! Jak większość przepisów, tylko tyle tego ze mam problem, co najpierw zrobic ;P
wszystkie po kolei i zdawaj relację z każdego 🙂
Gofry pod wpływem objętości zwiększają liczbę kalorii więc na pewno nie mają one tylko 62 kcal 🙂
Mimo trzech podejść za każdym razem przystawały do gofrownicy… ehh dwie lewe ręce 🙁 chyba zostanę przy jogurtach z truskawkami na śniadanie 🙂
Cudownie wygladaja ile sztuk wychodzi??:)
to ze jest ich objetosciowo wiecej po napecznieniu, nie oznacza ze maja wiecej kalorii 🙂 z powietrza dodatkowe kaloroe sie nie wezma 😀 oj lidzie ludzie.. 🙂
Fantastyczny smak! Wyparły pszenne gofry! 🙂 Zawsze dodaje lyzke maki pszennej i troche wiecej maki owsianej (ok. 5 lyzek), a za niedlugo sprobuje dac mniej mleka i moze wtedy ciasto bedzie troche gestsze. Pozdrawiam! <3
Po mojemu ciasto za rzadkie. 8 łyżek płatków zmielonych plus dwie łyżki mąki pelnoziarnistej, 1 białko, 1 szkl. chudego mleka, 1 łyżka ksylitolu, 1/4 soli, aromat waniliowy. To moja wersja bez cholesterolu i cukru. Na wierzch zmiksowane podmrożone truskawki z jogurtem 0% i ksylitolem.
Ciasto musi chwile odstac przed polaczeniem z bialkami. Wtedu otreby i platki.napecznieja wciagajac plyn. Wystarczy 20 min.
Ale smaku narobiłaś :d
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Straszny ze mnie gofrowy łasuch. Swego czasu jak kupiłam nową gofrownice Profi to potrafiłam jeść gofry 2-3 razy w tygodniu no i powoli zaczęłam rosnąć wszerz ;/. Ale trudno się leczyć z uzależnienia goframi dlatego jadam te dietetyczne, a słodkie to tak raz na 3 tygodnie. Zapisze swoje Twój przepis i wypróbuję na początku tygodnia. Pozdrawiam 🙂
Gofry wyszły idealnie! Jedyne co zmodyfikowałam to dodałam 5 łyżek płatków owsianych bez otrębów, wszystkie pozostałe składniki według przepisu. Prosty przepis i jeszcze łatwiejsze wykonanie 🙂
Cieszę się, że wszystko wyszło 🙂