Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie (bez mąki)

Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie (bez mąki)

Ostatnio ją przygotowałam, jako substytut jednego z najpopularniejszych fast foodów. Oczywiście znacznie różni się smakiem od tradycyjnej pizzy, ale jest ją w stanie zastąpić! Spód przygotowałam dzień wcześniej, upiekłam go i zostawiłam na noc, rano nałożyłam tylko dodatki i zapiekłam w piekarniku. Pizza nie jest chrupiąca, chociaż pewnie upieczona z funkcją termoobiegu by była bardziej, korzystałam jednak z małego piekarniczka, który tejże funkcji niestety nie posiada. Pizza cukiniowa nadaje się na diety z obniżoną zawartością węglowodanów, ponieważ nie posiada w ogóle mąki, jako ”sklejka” funkcjonuje tutaj jajko, otręby oraz starta mozzarella. Z podanych składników przygotowałam dwie mniejsze pizze (na drugą dałam inne dodatki), ale oczywiście można przygotować jedną dużą 🙂

Składniki
Na spód:

  • 1 cukinia
  • 1 duże jajko (najlepiej wiejskie)
  • 1 mozzarella light
  • 2 łyżki otrębów, ja dodałam pszenne
  •  przyprawy : bazylia, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz

Sos pomidorowy:

  • przecier pomidorowy (około 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dodatki:

  • 3-4 plasterki chudej szynki
  • około 200-300 g pieczarek
  • 3 łyżki startego sera cheddar
Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić na 20 minut. W tym czasie zająć się sosem pomidorowym: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie, oczywiście najlepiej świeże. Po upływie 20 minut, cukinia powinna lekko puścić wodę, należy ją odcisnąć z nadmiaru wody (bardzo dokładnie!) i umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach aż lekko zbrązowieje, można też użyć funkcji termoobieg, zmniejszając temperaturę do 200-220 stopni i skracając czas pieczenia. Szynkę pokroić, pieczarki obrać i poddusić na patelni beztłuszczowej pod przykryciem z dodatkiem pieprzu (pod koniec duszenia można dodać sól). Na upieczony placek wyłożyć wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na to szynkę, pieczarki i ser. Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez około 10 minut aż do rozpuszczenia i lekkiego przyrumienienia się sera.

 

 

 

Feel Eat

9 myśli w temacie “Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie (bez mąki)

  1. Witam, wczoraj zrobiłam pizzę z tego przepisu. Sam pomysł na ciasto z cukini i mozarelli super, ale totalna lipa to użycie przecieru pomidorowego. Wg mnie lepiej użyć dobrej jakości keczupu. Ja użyłam jednak przecieru i nikomu nie smakowało właśnie przez niego 🙁
    Pizzę robiłam 2 godziny, 4 porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry