Tak przygotowana cukinia nadaje się idealnie na przystawkę lub dodatek do dania głównego. Wygląda prześlicznie, na pewno zrobi wrażenie na gościach zaproszonych na domową imprezę 🙂 Mi najbardziej smakowała na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Cukinia jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, w 100 gramach zawiera jedynie 16 kcal. Ma właściwości zasadotwórcze, działa więc odkwaszająco na organizm (dobra dla osób spożywających dużo mięsa), wspomaga przemianę materii, działa przeciwrobacznie oraz zalecana jest w chorobie lokomocyjnej. Ma dużą zawartość wody.
Przepis na 3 porcje, każda po 85 kcal 🙂
Cukinia jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, w 100 gramach zawiera jedynie 16 kcal. Ma właściwości zasadotwórcze, działa więc odkwaszająco na organizm (dobra dla osób spożywających dużo mięsa), wspomaga przemianę materii, działa przeciwrobacznie oraz zalecana jest w chorobie lokomocyjnej. Ma dużą zawartość wody.
Przepis na 3 porcje, każda po 85 kcal 🙂
Składniki:
- 1 cukinia
- 50 g sera feta
- łyżka pestek dyni
- papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, oregano, bazylia
- łyżeczka tłuszczu do posmarowania grilla, ja użyłam oleju kokosowego
Cukinię pokroić na dość grube plastry, posypać wyżej wymienionymi przyprawami i odstawić na 20 minut. Nagrzać grill elektryczny lekko posmarowany tłuszczem. W tym czasie podprażyć pestki dyni na suchej patelni teflonowej. Cukinię zgrillować, ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym w dłoniach serem feta i pestkami dyni.
Wartość kaloryczna wszystkich składników : 254 kcal
Białko: 12,8 g
Tłuszcze: 19,5 g
Węglowodany: 10,5 g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 84,7 kcal
Białko: 4,27 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 3,5 g
Bardzo lubię połączenie fety z cukinią lub bakłażanem. Świetny pomysł na zdrową przystawkę 🙂
uuu to tez dzis wjezdza ! Super pomysl na zdowa przekaske na letnie dni !