
Cukinia stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A.Lekka, w dużym procencie złożona z wody, jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukinia to warzywo o niskiej wartości kalorycznej. 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Cukinia nie kumuluje bowiem metali ciężkich. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 sporej cukinii
- pół średniej wielkości pomidora
- bazylia, oregano, sól, pieprz
- łyżeczka tłuszczu, u mnie był to olej kokosowy
Cukinię umyć, pokroić w plasterki, posolić i popieprzyć, a następnie zgrillować na beztłuszczowej patelni. Pomidora pokroić w plastry. Jajka rozbić do miski, doprawić bazylią i oregano (najlepiej świeżymi), solą i pieprzem, wymieszać i lekko roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę tłuszczu, wlać masę jajeczną, ułożyć plastry pomidorów oraz zgrillowanej cukinii, smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż omlet będzie całkowicie ścięty z wierzchu.
Wartość kaloryczna omletu: 151 kcal
Białko: 7,3 g
Tłuszcze: 11,5 g
Węglowodany: 6,1 g
mniamm!! śniadanie idealne :))
Omlecik pyszotka! 🙂
Idę sobie zaraz robić obiad i koniecznie cukinia w nim będzie ;]
Wyszedł pyszny!:)
Super pomysł na śniadanie. 🙂