DIETETYCZNY FAST FOOD,  DLA SPORTOWCÓW,  WEGETARIAŃSKIE

Parówki w pełnoziarnistym cieście drożdżowym

Rate this post
One smakują nieziemsko, a do tego jeszcze tak fajnie wyglądają! Przygotowałam je pierwszy raz, nigdzie nie mogłam znaleźć nawet podobnego przepisu z ciastem pełnoziarnistym, żeby zobaczyć jak to wygląda i dowiedzieć się jak smakowało. Gdybym zrobiła zwykłe ciasto pełnoziarniste, to byłoby nudno, dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego i do ciasta dodałam bardzo dużo ulubionych przypraw, dzięki temu parówki te wyszły takie pyszne! Ja użyłam parówek sojowych, jeśli jesteście miłośnikami mięsa, możecie wybrać jakieś mięsne z dobrym składem. Na pewno nie pożałujecie straconego (?) czasu w kuchni! 🙂

Składniki
Na zaczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka 1,5%
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Na ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1/4-1/3 szklanki ciepłego mleka (aż do całkowitego połączenia ciasta)
  • dodatki: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki, papryka słodka w proszku, chilli, 4 bardzo drobno posiekane suszone pomidory, bazylia i oregano (u mnie świeże)
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 4 parówki sojowe ( u mnie z firmy Polsoja)

Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać przez sito mąkę, ubić dokładnie jajko i dodać do mąki, dodać oliwę i wszystkie dodatki, wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać ręką i zagniatać dodając po trochu ciepłe mleko, ciasto ma być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto ostawić na około 40 minut- godzinę. Potem podzielić je na 4 części, z każdej zrobić w dłoniach cienki wałek, który trzeba jeszcze raz podzielić na 2 i zawinąć parówkę trochę jak warkocz, tak jak jest to widoczne na zdjęciach, czyli łącząc dwie części wałka na samej górze ”owijać” parówkę z oby stron.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika i nastawić temperaturę na 180 stopni, piec około 40 minut. ciasto powinno jeszcze znacznie urosnąć.

 

 

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *