
Dość szybka sałatka, nigdy nie przepadałam za połączeniem mięsa z owocami, to natomiast bardzo mi odpowiada. Chilli, którym posypałam pierś z kurczaka (podobno przyspiesza metabolizm) bardzo dobrze komponuje się ze słodką gruszką. Prażone orzechy stają się bardzo chrupie i smakują o wiele lepiej od ”normalnych”. Taka sałatka to 385 kcal.
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- jedna mała gruszka
- 3 orzechy włoskie
- sałata (ilość dowolna) – ja użyłam lodowej, ale można użyć dowolnej lub mixu sałat
- sól, pieprz, chilli do kurczaka
- dressing: łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżka wody, płaska łyżeczka musztardy dijon, sól, pieprz
Sałatę umyć i wyłożyć na talerzu, można ją wcześniej pokroić na drobniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyć i przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie chilli. Nagrzać grill elektryczny lub patelnię grillową i zgrillować mięso. W tym czasie podprażyć najlepiej w piekarniku orzechy włoskie, zdaję sobie sprawę, że bez sensu uruchamiać piekarnik dla…3 orzechów, można więc użyć do podprażenia suchej patelni teflonowej, ale ostrzegam, że smak tych z patelni jest jednak gorszy. Z gruszki wykroić środek i pokroić tak jak widać na zdjęciach. Przygotować dressing z wcześniej podanych składników. Na sałacie ułożyć zgrillowaną pierś z kurczaka pokrojoną w paski, gruszkę ,wszystko posypać chrupiącymi orzechami i polać dressingiem, podawać od razu.
Wartość kaloryczna: 385 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 29 g
Ta sałatka idealnie trafia w mój gust! Uwielbiam połączenie mięsa z owocami 😉
Cudownie wygląda, a ja uwielbiam gruszkę w wytrawnych sałatkach, Jeszcze w połączeniu z serem pleśniowym- pychota 🙂
Z KCAL TO CHYBA MOCNO PRZESADZONE ;-))
WYGLĄDA SUPER !
niestety orzechy włoskie są dość kaloryczne i tak kalorycznie wychodzi, za to bardzo zdrowe 🙂 Dziękuję 🙂
ja dopiero teraz się przekonałam do połączeń owoc- mięso. Kiedyś byłam w restauracji tajskiej wzięłam kurczaka z ananasem, najgorsze tajskie danie ever!