
Nie jestem fanką zup i nigdy nie byłam, ale zupa- krem (najlepiej z przecieru = smakuje mi i szybko się przygotowuje) z pomidorów jest moim numerem jeden! Ostatnio zostało mi trochę mleczka kokosowego, przygotowałam więc zupę pomidorową w innej odsłonie i z innym zestawem przypraw, do tej pory jadłam ją w zastępstwie śmietany z jogurtem naturalnym, przyprawioną jedynie suszonymi warzywami. Ta jest oczywiście inna, równie dobra! Przepis na dwie porcje.
Składniki :
- 400 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- łyżka oliwy z oliwek
- imbir, kardamon, kurkuma, papryka słodka, chilli, pieprz, sól
Do małego garnka wlać oliwę, rozgrzać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do podgrzanej oliwy, podsmażyć wciąż mieszając, uważać, by się nie spalił, bo wtedy staje się gorzki. Szybko wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy do smaku, posolić i popieprzyć, wymieszać i spróbować, potem wlać mleczko kokosowe, zagotować i od razu podawać, smacznego 🙂
Wartość kaloryczna jednej porcji : 146 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 9,5 g
Z mleczkiem kokosowym nigdy nie próbowałam! Ja uwielbiam zupy kremy. Są szybkie i przepyszne! 🙂
Jedynymi zupami jakie jestem w stanie zjeść to rosół i kapuśniak mojego taty, ale wszelkiego rodzaju kremy uwielbiam 🙂 Zwłaszcza pomidorowy 🙂
Na pewno wypróbuję, z mlekiem kokosowym mogłabym jeść prawie wszystko…