OBIAD,  ZUPY

Szybka pomidorowa zupa – krem z mleczkiem kokosowym

Rate this post
Nie jestem fanką zup i nigdy nie byłam, ale zupa- krem (najlepiej z przecieru = smakuje mi i szybko się przygotowuje) z pomidorów jest moim numerem jeden! Ostatnio zostało mi trochę mleczka kokosowego, przygotowałam więc zupę pomidorową w innej odsłonie i z innym zestawem przypraw, do tej pory jadłam ją w zastępstwie śmietany z jogurtem naturalnym, przyprawioną jedynie suszonymi warzywami. Ta jest oczywiście inna, równie dobra! Przepis na dwie porcje.

Składniki :

  • 400 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • imbir, kardamon, kurkuma, papryka słodka, chilli, pieprz, sól

Do małego garnka wlać oliwę, rozgrzać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do podgrzanej oliwy, podsmażyć wciąż mieszając, uważać, by się nie spalił, bo wtedy staje się gorzki. Szybko wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy do smaku, posolić i popieprzyć, wymieszać i spróbować, potem wlać mleczko kokosowe, zagotować i od razu podawać, smacznego 🙂

Wartość kaloryczna jednej porcji : 146 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 9,5 g

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.