KOLACJA,  MIĘSA

Curry z kurczaka z warzywami

Rate this post

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka (około 250-300g)
  • 3/4 puszki mleczka kokosowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • parę strąków fasolki
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • kurkuma, imbir, kardamon, kolendra, cynamon, słodka papryka, ostra papryka, sól

 

Wykonanie tej potrawy jest bardzo proste. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, nasmarować miodem i posypać przyprawami, odstawić do lodówki chociaż na godzinę. W tym czasie umyć warzywa i pokroić w paski, a fasolkę na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, usmażyć mięso, dołożyć do niego warzywa, podsmażyć, dodać mleczko kokosowe, przyprawy i sok z cytryny. Należy próbować potrawy i doprawiać według swoich upodobań. Gotować na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie a całość lekko zagęści. Podawać najlepiej z ryżem.

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.