Niskowęglowodanowy wege hot-dog

Niskowęglowodanowy wege hot-dog
Wiadomo,że to wcale nie jest hot-dog, ale przez to, że posiada parówkę na ciepło, właśnie tak go nazwałam. Niskowęglowodanowy omlet z moimi ulubionymi przyprawami, czyli świeżą bazylią i oregano 🙂 Bardzo sycący, nada się świetnie zarówno na obiad, jak i na śniadanie. Parówkę sojową można zastąpić mięsną. Przepis na jedną porcję, smacznego! 🙂

 

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka 1,5-2%
  • 1 parówka sojowa (u mnie firmy Polsoja)
  • plaster żółtego sera
  • sos pomidorowy  (opcjonalnie ketchup)
  • garść mixu sałat
  • świeża bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia ( u mnie łyżeczka oleju kokosowego)

Do miski wbić jajko, dodać mleko, posiekaną bazylię, oregano, sól i pieprz, wszystko roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać jajko, przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu aż do ścięcia, potem za pomocą drewnianej łopatki przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia. Omlet zdjąć z patelni, posmarować sosem pomidorowym.

Na niego nałożyć garść sałat.

Podgrzaną w mikrofali parówkę oraz ser, wszystko zawinąć i włożyć do mikrofali na około 30 sekund do lekkiego rozpuszczenia sera. Dałam trochę za dużo sałat i niestety mój ”hot-dog” nie zawinął się tak jak powinien 😉

 

 

 

Feel Eat

8 myśli w temacie “Niskowęglowodanowy wege hot-dog

  1. hmm na pewno nie smakują tak jak tradycyjne mięsne, są trochę bardziej gumiaste, neutralne w smaku, ale bardzo mi smakują! Pod warunkiem, że przygrzewam je w mikrofali/piekarniku, a nie gotuję w wodzie 🙂

  2. jeżeli mówimy o zdrowym jedzeniu, to mikrofalówka niestety odpada. Myślę, że gdyby położyć parówkę na smażącego się omleta to się troszkę podgrzeje.

  3. jeśli nie posiadam mikrofalówki, to na ile stopni i na jak długo ustawić piekarnik? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry