– W TOFU znajduje się wysokiej jakości białko sojowe, zawierające komplet
aminokwasów egzogennych i przyswajalne przez nasz organizm w takim samym
stopniu, jak białko zawarte w wołowinie i drobiu. TOFU jest więc
pełnowartościowym substytutem białka zwierzęcego.
– TOFU jest także cennym uzupełnieniem diety bogatej w produkty pochodzenia
zwierzęcego, gdyż ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to
korzystne dla organizmu tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna,
które zapobiegają odkładaniu się w naczyniach krwionośnych złogów
cholesterolowych.
– TOFU jest wspaniałym źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i
witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu; witamin z grupy B, choliny i
witaminy E
Wartość kaloryczna : 285 kcal
Białko: 19,2 g
Tłuszcze: 18 g
Węglowodany: 13,5 g
Składniki:
- 1 duże jajko (można użyć dwóch małych)
- 2 łyżki mleka 1,5 %
- 40 g wędzonego tofu (około 1/4 opakowania) – u mnie z firmy Polsoja
- parę małych różyczek brokuła ugotowanego al dente
- świeża bazylia, sól, pieprz
- sos jogurtowy : jogurt naturalny, bazylia, sól, pieprz, łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka tłuszczu do smażenia – u mnie olej kokosowy
Jajko rozbić do miski, dodać mleko, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Wszystko lekko roztrzepać widelcem. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wylać masę jajeczną i przykryć pokrywką. W czasie smażenia pokroić tofu na drobniejsze kawałki. Omlet gdy się lekko zetnie, przełożyć na drugą stronę, znowu smażyć ,ale już bez pokrywki. Usmażony omlet lekko posmarować sosem jogurtowym, ułożyć brokuły i pokrojone tofu, udekorować posiekaną bazylią.
Idealna kompozycja smaków! Na pewno go zrobię 🙂 Bardzo apetycznie wygląda.
Jakie nowości, wygląda bardzo smacznie, no i bardzo zdrowo:)
Jak to jest z rybami mrożonymi i tymi świeżymi? Czy brać wagę przed czy po ugotowaniu? Np. świeży filet z dorsza przed smażeniem na suchej patelni ma 190g a po usmażeniu już 98g, którą wagę przeliczać?
smakowicie wygląda
Omlet z tofu? Takiego jeszcze nie jadłam 🙂
U mnie też dziś tofu gościło, na obiad 😉
Podpisuję się – do zrobienia 🙂
Wypróbowałam przepis – pychotka:)
New Diet Taps into Revolutionary Plan to Help Dieters Lose 20 Pounds within Only 21 Days!