
Kolejna odsłona gofrów o podwyższonej ilości białka, smaczne, słodkie mimo braku cukru (odżywka białkowa jest słodka). Najlepiej wybrać smak waniliowy, czekoladowy, karmelowo-mleczny lub ciasteczkowy. Z podanych składników wyszły mi 4 gofry 🙂
Składniki:
- jedno jajko klasy L
- duża, czubata łyżka odżywki białkowej
- ekstrakt waniliowy
- 2 czubate łyżki otrębów
- czubata łyżka zmiksowanych płatków owsianych ( lub dowolnej mąki pełnoziarnistej)
- pół łyżeczki sodki oczyszczonej
- 3-5 łyżek wody
- troszkę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy
Żółtko jajka, wodę, ekstrakt i odżywkę białkową zmiksować (jeśli potrzeba dodać troszeczkę więcej wody), dodać zmiksowane płatki lub mąkę oraz otręby. Białko jajka ubić na sztywną pianę, delikatnie dodać ją do masy z odżywką białkową i wmieszać łyżką. Gofrownicę nasmarować lekko tłuszczem (u mnie olej kokosowy), wlać masę i opiekać.
Wyszly straszne, nie da sie ich zjesc 🙁
Wyszły mi bardzo dobre! Polecam 🙂