KOLACJA,  SAŁATKI,  ŚNIADANIE

Sałatka śledziowa

Rate this post

Tradycyjna sałatka świąteczna, którą razem z moimi rodzicami przygotowujemy często poza okresem świątecznym. Pamiętam, jak byłam mała i mój tata angażował wszystkich do krojenia składników, by przygotowanie poszło szybciej, oczywiście w czasie krojenia znikała w naszych brzuchach część składników 🙂 Można ją jeść zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do pieczywa. Pyszna, polecam!

Składniki:

  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasoli konserwowej
  • puszka groszku konserwowego
  • 5 filetów śledziowych z zalewy
  •  4 kiszone ogórki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 spora czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu,a w wersji light mały kubek jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie sól i pieprz

Konserwowe warzywa odcedzić i wsypać do miski. Dodać drobno posiekane i obrane ogórki, jajka i cebulę. Filety śledziowe pokroić na kawałki, dodać majonez lub jogurt i wymieszać. Spróbować, dosolić i popierzyć do smaku. Odstawić do przegryzienia.

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.