KOLACJA,  MOJE ULUBIONE

Dietetycznav wege młoda kapusta z koperkiem

Rate this post
Już parę razy zbierałam się do przygotowania gołąbków z młodej kapusty, ale zrezygnowałam. Zdecydowałam się na duszoną z koperkiem, czyli bardzo lekki dodatek do obiadu, na przykład kaszy, którą postanowiłam jeść znacznie częściej i głównie z warzywami.  To wersja wegetariańska, bardzo smaczna. Jest chyba już maksymalnie odchudzona, bez mąki, śmietany i masła. Przepis na spore pudełko, według mnie na 3-4 porcje 🙂

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • koperek ( dałam dużo, bo mam u siebie w ogródku)
  • jedna czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • trochę vegety lub wywar warzywny

Kapustę drobno posiekać, włożyć go garnka z grubym dnem i podlać wodą lub wywarem warzywnym. (jeśli nie używacie wywaru, dodajcie vegety). Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie, u mnie około 40 minut. W tym czasie posiekać koperek i cebulę.

Cebulę zesmażyć na łyżeczce oliwy na patelni teflonowej.

Gdy kapusta będzie już miękka wylać nadmiar wody, dodać przesmażoną cebulę i koperek, trzymać na małym ogniu aż pozostała część wody odparuje mieszając co jakiś czas. Posolić i popieprzyć. Gotowe!

Wartość kaloryczna jednej porcji: 76 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany:  15,5 g

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.