IMPREZOWE,  KOLACJA

Pełnoziarniste wytrawne muffiny z czerwoną cebulką i bazylią

Rate this post

Dobre, szybkie w przygotowaniu wytrawne babeczki. Robiłam je pierwszy raz, na początku miały być z dodatkiem mozzarelli, ale przypomniałam sobie o tym już po wsadzeniu ich do piekarnika, bez niej również smakowały dobrze 🙂 Takie muffiny idealnie nadają się na drugie śniadanie do zabrania ze sobą na uczelnię czy do pracy. Są równie smaczne kolejnego dnia po upieczeniu. Z podanych składników powinno wyjść około 10 muffinek.Jedna babeczka to około 80 kcal, 4,2g białka ,1,3g tłuszczu i 12,7g węglowodanów.

 

 

Składniki:

  •  szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 15g drożdży
  • szklanka maślanki
  • duża czerwona cebula
  • jajko
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta cukru
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne, oregano, bazylia (najlepiej świeże)

Drożdże wymieszać z ciepłym (nie gorącym) mlekiem i szczyptą cukru, odstawić w ciepłe miejsce. Czerwoną cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni najlepiej bez dodatku tłuszczu. Gdy cebula ostygnie, przenieść ją do większej miski, dodać jajko, maślankę, mąkę, zioła i przyprawy, wszystko zmiksować i dołożyć drożdże, zmiksować ponownie. Gotową masą wyłożyć papilotki, opcjonalnie można posypać dowolnymi pestkami i włożyć do zimnego piekarnika, nastawionego na 180 stopni na około 30 minut (należy sprawdzać stan upieczenia). Smacznego!

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *