
Kolejny pomysł na zdrową przekąskę bez wyrzutów sumienia! Chrupiące, na pewno nie czasochłonne chipsy z dużą ilością białka i roślinnego tłuszczu 🙂 Wartość kaloryczna chipsów jest praktycznie równa wartości użytego przez Was tofu.
Tofu to bogate źródło pełnowartościowego białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B. Wartość kaloryczna tofu w 100 gramach to około 80-100 kcal. W zależności od stopnia twardości tofu dzielimy je na naturalne i jedwabiste.Kto powinien wprowadzić je do swojej diety?
- Wegetarianie i weganie, ze względu na dużą zawartość białka, które z powodzeniem zastąpi białko zwierzęce w diecie.
- Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i zagrożone chorobą wieńcową, bowiem zawarte w tofu nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w likwidacji „złego” cholesterolu.
- Osoby starsze oraz mające problemy z pamięcią i koncentracją, ze względu na sporą zawartość lecytyny.
- Dzieci i młodzież w okresie wzrostu oraz osoby cierpiące na osteoporozę, ze względu na bogactwo wapnia.
- Anemicy, którzy muszą dbać o poziom żelaza we krwi.
- Diabetycy. Tofu jest produktem o niskim indeksie glikemicznym.
- Kobiety w okresie menopauzy. Duża zawartość
fitoestrogenów, mających zbliżone działanie do kobiecych hormonów
płciowych, pomoże w złagodzeniu uciążliwych objawów klimakterium. - Osoby uczulone na laktozę, a więc nie mogące spożywać mleka i jego przetworów.
- Wszyscy dbający o zdrowie i sylwetkę. Tofu ma małą zawartość kalorii i jest lekkostrawne.
Tekst pochodzi ze strony www.polki.pl
Składniki:
- tofu (u mnie wędzone firmy Polsoja)
- ulubione przyprawy : papryka słodka, papryka ostra, czosnek w proszku, bazylia, oregano, tymianek
Wykonanie jest naprawdę łatwe i szybkie, jedynie czas pieczenia dość długi! Ser tofu odcedzamy, kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ulubionymi przyprawami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40-50 minut cały czas kontrolując ich stan, bo mogą się łatwo przypiekać 🙂
Wow! Pierwszy raz widzę coś takiego! Bardzo ciekawy pomysł! Muszę go koniecznie zapisać 🙂
Naprawdę musisz zapisywać tak skomplikowany przepis? 🙂
Ojej, to musi być naprawdę ohydne :/ nie znoszę tofu
cudne!
Spróbuj wędzonego lub marynowanego – wymiatają!
Robiłam na próbę – trochę za bardzo mi się przypiekło 😛 ale pyszne! Następnym razem już wiem jak zrobić żeby były idealne. Od razu zniknęły z piekarnika – nie zdążyły nawet trafić na talerz :/ chociaż biłam po łapach 😛
Niektórzy zapisują żeby zapamiętać pomysł – ja też tak robię, bo zaraz by mi wyleciał z głowy. Jak ktoś ma dużo obowiązków na głowie to nawet taki przepis jest skomplikowany….
dokładnie, to naturalne smakuje najgorzej, wędzone jest dużo lepsze i pachnie jak oscypek! 🙂
oo super! Następnym razem trzeba zrobić w większej ilości 🙂
oj tak! Polecam grillowane tofu wędzone z zurawiną – wymiata 🙂
świetne, koniecznie wypróbuję 😃 🙂
New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters LOSE 12-23 Pounds in Only 21 Days!