Fasola jest cennym źródłem białka, witamin (A, B, E, PP) i minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Posiada właściwości zasadotwórcze, co przy obecnym trybie życia i diecie, bogatej w produkty przetworzone, ma bardzo duże znaczenie. Spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola to naturalne źródło lecytyny.
Składniki:
- 100 g fasoli jaś przed namoczeniem
- łyżka oleju roślinnego, u mnie olej kokosowy
- ulubione przyprawy : słodka papryka, chilli, czosnek granulowany, cebula granulowana, pieprz, sól
Wykonanie jest bardzo proste. Należy dzień wcześniej namoczyć fasolę, kolejnego dnia ją ugotować w osolonej wodzie, gdy wystygnie lekko skropić tłuszczem i posypać przyprawami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec aż będą chrupie (około 15-20 minut). Można lekko zwiększyć temperaturę.
Genialne do chrupania podczas nauki, tylko wtedy bez oleju, żeby książek tłustymi palcami nie pobrudzić ;D Swoją drogą kokosowy musiał fajnego posmaku nadać 🙂
Bardzo ciekawy pomysł na zdrową przekąskę 🙂 Zapisuję do wypróbowania 🙂
robię sobie czasem orzeszki z ciecierzycy, ale z fasoli jeszcze nie próbowałam, wygląda całkiem ciekawie 😉
Czy podczas pieczenia w piekarniku fasola też strzela? 😉 tak pomyślałam właśnie- ciekawe jak smakowałyby takie orzeszki w wersji słodkiej z miodem i cynamonem… 😉
Pyszne i zdrowe 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Wow, to jest genialne! 🙂
hej czy można to zrobić na patelni?
Dzięki za kolejny inspirujący przepis, wypróbowałem wersję bez oleju z roznymi przyprawami. Mi osobiście najlepiej smakują z curry.
hej, niestety nie… wtedy nie wyjdą.
Nie są suche? Ja zrobiłam z fasoli czerwonej na spróbowanie – nie nadawały sie do jedzenia.
New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters LOSE 20 Pounds in Only 21 Days!
Ile mają kalorii