Domowy wegetariański hot dog z camembertem

Domowy wegetariański hot dog z camembertem

Składniki
Na zaczyn :

  •  25g drożdży
  • 1/4szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 płaskiej łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Na ciasto: zaczyn +

  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 3 suszone pomidory
  • bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
  • woda

Dodatki:

  • 2-3 parówki sojowe (u mnie firmy Polsoja)
  • sałata
  • pomidor
  • 1/2 camemberta (ja użyłam takiego z niższą zawartością tłuszczu
  • ketchup/ sos czosnkowy (wykonany z jogurtu naturalnego, łyżeczki musztardy, 2 ząbków czosnki, soli i pieprzu)

Zaczyn:  Wymieszać wszystkie podane składniki i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Przesiać mąkę przez sito, wkroić pomidory, dodać zioła, sól i pieprz, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiając dodawać co jakiś czas ciepłą wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Potem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie formować podłużne bułki i wstawić do piekarnika, nastawić na 190 stopni i piec około 25 minut.Gdy bułki będą jeszcze lekko ciepłe, przekroić je na połówki, posmarować od środka sosem czosnkowym lub ketchupem, włożyć podgrzaną w mikrofali lub piekarniku parówkę sojową, pokrojony w plasterki ser oraz warzywa. Gotowe 🙂

 

 

Wegetariański obiad III

Feel Eat

20 myśli w temacie “Domowy wegetariański hot dog z camembertem

  1. Świetny przepis 🙂 Niby hot-dogi nie mogą być szczególnie odkrywcze, a jednak – Twój jest całkiem niepowtarzalny! Zjadłabym z przyjemnością.

  2. Bardzo podoba mi się twój blog! 🙂

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com – nowy post !
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com – nowy post !

  3. jaka ma być ta konsystencja ciasta przed wyrośnięciem? ile mniej więcej dodać wody?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry