Śniadaniowe pełnoziarniste placki z serka wiejskiego

Śniadaniowe pełnoziarniste placki z serka wiejskiego
Moje dzisiejsze śniadanie. Miałam w lodówce zalegający serek wiejski, który musiałam jak najszybciej wykorzystać. Znudziło mi się już jedzenie go samego lub z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki, dlatego postanowiłam przygotować z niego placki, które są dość czasochłonne, ale z dodatkiem owoców zawsze smakują super, a przez dodatek serka mają więcej protein. Oczywiście każda może użyć swoich ulubionych owoców. Sycące, zdrowe, letnie śniadanie! Z podanych składników wychodzi około 7-8 placków.

 

Składniki:

  • opakowanie serka wiejskiego
  • 1 duże jajko (najlepiej wiejskie)
  • 3 duże łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 1/4 szklanki mleka 1,5-2%
  • łyżeczka cukru ( u mnie fruktoza)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ulubione owoce, u mnie truskawki, banan, brzoskwinia
  • łyżka jogurtu naturalnego

Kawałki serka odcedzić od śmietanki i rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem, dodać jajko, mąkę, cukier, sodę i mleko, dokładnie wszystko zmiksować. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać łyżką porcje ciasta, piec na małym ogniu pod przykrywką. Najlepiej do smażenia nie używać tłuszczu, jeśli jednak Wasza patelnia tego wymaga, to dodać jego niewielką ilość. Po paru minutach odwrócić placki na drugą stronę za pomocą łopatki i smażyć już bez pokrywki. Przełożyć na talerz, polać jogurtem i nałożyć umyte i pokrojone owoce.

 

 

Feel Eat

3 myśli w temacie “Śniadaniowe pełnoziarniste placki z serka wiejskiego

  1. Czy mogę do takich placków z serka dodać odżywki białkowej? Mam z firmy kfd o samku wanilii i orzecha laskowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry