OBIAD,  Uncategorized,  WEGETARIAŃSKIE

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Rate this post

Składniki:

  • 65g makaronu z twardej pszenicy durum ( u mnie w kształcie serc)
  • 3-4 suszone pomidory
  • 50 g sera feta 12%
  • pół szklanki przecieru pomidorowego lub pół puszki krojonych pomidorów
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • bazylia, oregano (najlepiej świeże), tymianek
  • pieprz

Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo zgodnie z przepisem zamieszczonym z tyłu opakowania, odcedzić i opłukać zimną wodą.  Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone suszone pomidory (z zalewy z oliwą lub suszone bez zalewy) oraz rozgnieciony ząbek czosnku, po podsmażeniu wlać pomidory z puszki lub przecier, doprawić ziołami i pieprzem, do sosu dodać wcześniej ugotowany makaron i pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać, podgrzać i podawać.

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *