Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Składniki:

  • 65g makaronu z twardej pszenicy durum ( u mnie w kształcie serc)
  • 3-4 suszone pomidory
  • 50 g sera feta 12%
  • pół szklanki przecieru pomidorowego lub pół puszki krojonych pomidorów
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • bazylia, oregano (najlepiej świeże), tymianek
  • pieprz

Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo zgodnie z przepisem zamieszczonym z tyłu opakowania, odcedzić i opłukać zimną wodą.  Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone suszone pomidory (z zalewy z oliwą lub suszone bez zalewy) oraz rozgnieciony ząbek czosnku, po podsmażeniu wlać pomidory z puszki lub przecier, doprawić ziołami i pieprzem, do sosu dodać wcześniej ugotowany makaron i pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać, podgrzać i podawać.

 

 

Feel Eat

5 myśli w temacie “Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

  1. ten makaron w kształcie serduszek jest ciekawy 🙂 jeszcze nigdzie takiego nie widziałam 🙂
    mniam, suszone pomidory i feta = super smaczny obiad 😀

  2. Mega pyszny makaron :)) próbowałam juz wiele Twoich przepisów i wszystkie były wspaniałe :)!

  3. akurat miałam resztkę fety w lodówce a brak pomysłu na obiad, wiec zrobiłam dziś 😀 Dodałam też odrobinkę sera pleśniowego bo miałam za mało fety, wkroiłam też niewielkiego kotleta mielonego bo resztka smetna w lodówce siedziała 😀 Bardzo dobre! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry