Składniki:
- 65g makaronu z twardej pszenicy durum ( u mnie w kształcie serc)
- 3-4 suszone pomidory
- 50 g sera feta 12%
- pół szklanki przecieru pomidorowego lub pół puszki krojonych pomidorów
- łyżeczka oleju kokosowego
- ząbek czosnku
- bazylia, oregano (najlepiej świeże), tymianek
- pieprz
Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo zgodnie z przepisem zamieszczonym z tyłu opakowania, odcedzić i opłukać zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone suszone pomidory (z zalewy z oliwą lub suszone bez zalewy) oraz rozgnieciony ząbek czosnku, po podsmażeniu wlać pomidory z puszki lub przecier, doprawić ziołami i pieprzem, do sosu dodać wcześniej ugotowany makaron i pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać, podgrzać i podawać.
Uwielbiam suszone pomidory więc by mi posmakował napewno.
Zostaję u ciebie na dłużej 🙂
Zapraszam do mnie przy okazji.
http://kuchareczkamala.blogspot.com
ten makaron w kształcie serduszek jest ciekawy 🙂 jeszcze nigdzie takiego nie widziałam 🙂
mniam, suszone pomidory i feta = super smaczny obiad 😀
dostałam go od brata, przywiózł z Włoch 🙂
Mega pyszny makaron :)) próbowałam juz wiele Twoich przepisów i wszystkie były wspaniałe :)!
akurat miałam resztkę fety w lodówce a brak pomysłu na obiad, wiec zrobiłam dziś 😀 Dodałam też odrobinkę sera pleśniowego bo miałam za mało fety, wkroiłam też niewielkiego kotleta mielonego bo resztka smetna w lodówce siedziała 😀 Bardzo dobre! 🙂