p 1 - Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą
Uncategorized

Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą

Kiedyś dodawałam już przepis na podobną pizzę, jednak z innymi dodatkami. Ta jest równie pyszna. W komentarzach od Was dostałam uwagi, że lepiej smakuje, gdy zamiast sosu pomidorowego wykonanego z pokrojonych pomidorów z puszki lub świeżych,użyje się koncentratu lub ketchupu. Taka pizza dostarcza niewiele węglowodanów, a dużo więcej białka niż tradycyjna. Idealnie nadaje się na dietę low carb. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Smakiem znacznie różni się od “zwykłej pizzy”, wcale nie jest gorsza, po prostu inna 🙂 podałam skladniki na pizzę dla 2-3osób.
p 1024x682 - Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą
DSC04629 1024x682 - Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą

  Składniki
Na spód:

  • 1 cukinia
  • 1 duże jajko (najlepiej wiejskie)
  • 1 mozzarella light
  • 2 łyżki otrębów, ja dodałam pszenne
  •  przyprawy : bazylia, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz
DSC04633 1024x682 - Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą

 Sos pomidorowy:

  • przecier pomidorowy (około 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dodatki:

  • 100g piersi z kurczaka
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • kulka mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
  • przyprawa gyros
DSC04651 1024x682 - Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą

 Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i
odstawić na 20 minut. W tym czasie zająć się sosem pomidorowym: do
miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku,
posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie, oczywiście najlepiej
świeże. Po upływie 20 minut, cukinia powinna lekko puścić wodę, należy
ją odcisnąć z nadmiaru wody (bardzo dokładnie!) i umieścić w misce,
dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz
przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę
wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie,
żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do
nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach aż lekko
zbrązowieje, można też użyć funkcji termoobieg, zmniejszając temperaturę
do 200-220 stopni i skracając czas pieczenia. Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki, obsypać przyprawą gyros (oczywiście można ją skomponować samemu) i usmażyć na beztłuszczowej patelni. Paprykę drobno posiekać, a mozzarellę pokroić w plastry. Na upieczony spód nałożyć sos pomidorowy, na do kurczaka, paprykę i ser, wszystko zapiec w piekarniku przez około 15minut w 200 stopniach.

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *