
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 duże łyżki poppingu (prażonych ziaren amarantusa)
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka tłuszczu
Jajka rozbić, do osobnej miski dodać żółtka, a do osobnej białka. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzepać mikserem wraz z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, popping oraz mąkę pełnoziarnistą, wszystko wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem. Na końcu do masy stopniowo dodawać łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie wieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać połowę masy, rozsmarować i przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu, po paru minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycia. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia. Na gotowym omlecie ułożyć pokrojoną brzoskwinię, posypać płatkami migdałowymi i podawać. Smacznego.
Bardzo lubię omlety, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. 🙂
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Świetny ten omlet! *.*
Wygląda bardzo apetycznie!