
Takie babeczki są idealne na imprezę, czy nawet na prezent. Dość szybkie w przygotowaniu, jednak mi ich pieczenie zajęło trochę czasu przez to, że moja forma ma tylko 6 miejsc na papilotki do babeczek i musiałam je robić na 3 razy. Myślę, że nie powinno się ich trzymać dłużej niż 2 dni, dlatego lepiej nie robić więcej, tylko tyle, ile zostanie zjedzone, bo niedługo po upieczeniu są najsmaczniejsze. Z podanych składników wyszło mi 18 babeczek.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 180g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (użyłam brązowego)
- 2 pełne łyżki kakao
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mleka + 4 łyżki mleka do rozpuszczenia czekolady
- 1 budyń waniliowy (+ do przygotowania budyniu 500ml mleka i 3 łyżki cukru)
- płatki migdałowe
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
Masło wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Najpierw przygotować budyń według przepisu z tyłu opakowania (ja dałam zamiast 2 łyżek to 3 łyżki cukru) i pozostawić do wystudzenia. Potem utrzeć miękkie masło z cukrem, gdy masa będzie już puszysta, należy stopniowo dodawać jajka i ubijać mikserem. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wciąż ubijając masę jajeczną dodać mleko i ekstrakt z wanilii i porcjami dodawać mieszankę mąki, kakao i proszku. Papilotki umieścić w foremkach, na dnie wlać po łyżce masy kakaowej, potem nałożyć łyżką dość duży kleks budyniu i znów zakryć go masą kakaową. Wszystko posypać delikatnie płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, piec około 20-25 minut. W tym czasie roztopić czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Po wyjęciu babeczek z piekarnika polać je delikatnie czekoladą.
Jakie cudeńka ! Ale piękne Ci wyszły 🙂
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie : http://www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Wspaniałe te babeczki *.*
Muszę kupić formę na muffiny bo boję się, że jak zrobię je bez jej użycia, tylko kładąc papiloty na blaszce, to się wyleją..
Dzięki, będę Cię odwiedzać! 🙂
myślę, że na pewno się wyleją, ja kupiłam moją za jakieś 7zł, warto! 🙂
mniam !
pychotka ;))
uwielbiam takie nadziane muffiny 🙂
Robiłam i naprawde są bardzo smaczne, szczerze polecam przepis 🙂
czy ta czekolada którą polałaś zastygła?
tak 🙂
New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters Lose 12-23 Pounds within Just 21 Days!