
Składniki:
- 2 jajka (jedno całe i jedno osobno białko i żółtko)
- 2 łyżki maślanki
- 3 spore łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 duża łyżka poppingu (prażonych ziaren amarantusa)
- pół łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- łyżka tłuszczu do smażenia (ja użyłam oliwy z oliwek, ale można użyć dowolnego tłuszczu roślinnego)
- łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki jagód (+ jagody do dekoracji)
Rozdzielamy białko i żółtko z jednego jaja, białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtka wbijamy całe jajko, dodajemy maślankę, ekstrakt, płatki owsiane i popping i lekko ubijamy mikserem, zostawiamy na 10 minut, by patki napęczniały, potem stopniowo dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy dokładnie tłuszcz na patelni, najlepiej teflonowej, nakładamy porcjami ciasto i przykrywamy pokrywką, smażymy na małym ogniu, po paru minutach przewracamy pancakes’y na drugą stronę drewnianą lub plastikową łopatką i smażymy dalej już bez przykrycia. Migdały prażymy na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia. Gotowe pancakes’y wykładamy na talerz, posypujemy migdałami i jagodami, opcjonalnie można jeszcze je polać syropem klonowym lub z agawy, smacznego! 🙂
Jak kalorycznie wypada porcja? 🙂
Przepiękne zdjęcie i świetny pomysł na placki 🙂
Ale ślicznie podane 😊
Super, trzeba korzystać z uroków lata i owoców! Ostatnio robiłam podobne 😉
Dużo jagód w tych pankejkach – tak lubię 🙂
Smakowite zdjęcia :). Ale tak placuszki bez niczego słodkiego? Same jagody są dodatkowo kwaśne.
wyglądają fantastycznie 🙂
Pyszności.
Wyglądają niesamowicie <3 przepięknie je podałaś 🙂
idelane *-*
Wowowow! Co za piękne zdjęcia przepysznych placuszków. 🙂 No, chyba już mam pomysł na jutrzejsze śniadanie!
Jakie cudeńka ! Pięknie Ci wyszły 🙂 Pozdrawiam 😉
Bardzo lubie takie placki. 😉
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
mmm.. ile jagód!
pychota 🙂
placki z jagodami są pyszne. te Twoje to już w ogóle! ach i te pękające jagódki (: