
Szpinak i maliny pochodzą z mojego ogrodu, przez co sałatka ta nabiera jeszcze lepszego smaku! Lekkie, letnie danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Wcześniej nie byłam zwolenniczką owoców w sałatkach (oczywiście oprócz sałatki owocowej), aż do momentu kiedy przygotowałam sałatkę z arbuza, fety i mięty. Zaczęły się eksperymenty i odkrywanie starych, ale jednak nowych smaków, bo przecież kto soli owoce? A arbuz czy inne owoce naprawdę smakują mi ze słoną fetą! 🙂 Przepis na sałatkę dla dwóch osób.
Składniki:
- 3 duże garście szpinaku
- szklanka malin
- 50 g sera feta 12% tłuszczu
- łyżka płatków migdałowych
- dressing: 2 łyżki octu balsamicznego, łyżka miodu, łyżeczka musztardy Dijon, sól, pieprz
Szpinak umyć, ułożyć na talerzu lub wrzucić do miski, jeśli sałatka ma być przeznaczona dla większej ilości osób. Dodać maliny i pokruszony ser feta. Przygotować dressing mieszając wszystkie podane wcześniej w przepisie składniki. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej, pilnować, by się nie przypaliły. Sałatkę polać dressingiem i posypać migdałami.
Niesamowite połączenie 🙂
Piękne kolorki 🙂 Zazdroszczę Ci bardzobardzo ogródkowych malinek!
Bardzo ciekawe połączenie ! Muszę wypróbować 🙂