Sałatka ze szpinakiem, jeżynamii orzechami włoskimi

Sałatka ze szpinakiem, jeżynamii orzechami włoskimi
 Sałatki nadal królują w moim menu i pewnie będą tam tak długo, aż w moim przydomowym ogródku zabraknie szpinaku i sałaty,a na razie staram się w pełni wykorzystywać niepryskane i ekologiczne dary natury 🙂 Zdecydowanie lekka, zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka powinna zasmakować każdemu, kto lubi nie boi się eksperymentów i przepada za zdrowym jedzeniem. Polecam ją raczej na lunch, niż na obiad, nada się również do wzięcia do pracy lub na uczelnię na wynos. Składniki podałam na sałatkę dla jednej osoby, jeśli chcecie, by danie zawierało mniej kalorii i tłuszczu, to można dać jedynie jedną garść orzechów, choć pamiętajcie, że zawarte w nich tłuszcze są zdrowe i przynoszą dużo korzyści!

Składniki:

  • 3 duże garście szpinaku
  • szklanka jeżyn
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 garście orzechów włoskich
  • dressing: 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżeczka musztardy Dijon, sól i pieprz

Na początku przygotować dressing mieszając wszystkie wcześniej podane składniki. Szpinak oczyścić i umyć, ułożyć na talerzu. Dodać maliny i pokrojoną w plasterki cebulę. Orzechy włoskie uprażyć, najlepiej w piekarniku, z patelni nie smakują już tak dobrze, posypać nimi obficie sałatkę i całą polać dressingiem.

 

 

 

Jeżyny 2014 Sałatka zamiast kanapki!

Feel Eat

2 myśli w temacie “Sałatka ze szpinakiem, jeżynamii orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry