
Nazwałam je biszkoptami, ale tak naprawdę bliżej im do kruchych ciasteczek. Upiekłam je na przyjazd w odwiedziny mojej rodziny, wszystkim bardzo smakowały. Zawierają dość dużo masła, dlatego dodałam przepis do ”niedietetycznych szaleństw”. Sama wykonałam go na próbę tylko na 1/3 porcji i wyszło mi 10 dość sporych ciastek, z podanego przepisu powinno więc wyjść około 30, idealnie pasują do porannej kawy! 🙂
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 125g cukru białego
- 125g masła
- cukier trzcinowy do posypania
- szczypta soli
Miękkie masło ucierać mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dokładnie utrzepać, dodawać po kolei żółtka, a potem stopniowo mąkę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i wmieszać łyżką do ciasta. Napełnić rękaw piekarski ciastem i robić takie kleksy jak na zdjęciu obok na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty posypać cukrem trzcinowym i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Wyglądają kusząco 🙂
ślicznie wyszły 😉
Świetny przepis, wyglądają ciekawie te biszkopty;)
Zapraszam do mnie
Mmm, wyglądają smakowicie 🙂
proszku do pieczenia nic nie dajemy
New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Lose 15 Pounds in Just 21 Days!