
Wartość kaloryczna całego przepisu: 384kcal
Białko: 46g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 14g
Wartość kaloryczna na porcję: 192kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 14g
Składniki:
- jedna, pojedyncza pierś z kurczaka (około 200g)
- marynata: 1 płaska łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy Dijon, 2 ząbki czosnku, sól,jedna łyżka wody
Na początku przygotować marynatę: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać miód, oliwę z oliwek, musztardę i cytrynę (wycisnąć ją tak, by nie wpadła żadna pestka), sól i łyżkę wody (opcjonalnie, jeśli marynata wydaje się zbyt gęsta), dokładnie wymieszać i odstawić. Gdy marynata się ”przegryza” bierzemy się za mięso. Myjemy i dokładnie oczyszczamy z pozostałości kości, chrząstek i zbędnego tłuszczu. Kroimy na kawałki, jeśli chcemy je nabić na patyczki do szaszłyków, a jeśli nie, pozostawiamy pierś z kurczaka w całości. Włożyć do marynaty, zawinąć miseczkę dokładnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc), po tym czasie wyjmujemy mięso i grillujemy na grillu, grillu elektrycznym lub smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej podawać z sałatką. Smacznego!
wygląda apetycznie 😉
tyle dobra na jednym talerzu 🙂
Świetny przepis! Dzisiejszy obiad był rewelacyjny 😉
Prosty, szybki skuteczny przepis, do przyrządzenia na szybko dla gości. I tak jest najlepiej jak ktoś nie ma czasu na gotowanie.