Orkiszowe ciasteczka musli

Orkiszowe ciasteczka musli
Nieporównywalnie zdrowiej jest upiec ciasteczka samodzielnie, niż kupić w sklepie (nawet te, które są reklamowane jako ”zdrowe”, ponieważ często mają jedynie niewielką ilość mąki pełnoziarnistej, za to sporą ilość cukru, syropu glukozowo-fruktozowego lub słodzików, które wcale nie ułatwiają utraty wagi tak jakby się to mogło wydawać). Przygotowując ciasteczka w domu sami decydujemy co się w nich znajdzie i używamy tylko dobrej jakości składników. Tani tłuszcz palmowy, można zastąpić prawdziwym masłem lub olejem kokosowym. Zwykły, rafinowany, biały cukier można zastąpić na przykład cukrem trzcinowym, eksperymentowałam też ze stewią, jednak smak wypieków mi nie odpowiadał. Zalecam dodawanie do ciasteczek poppingu, posiada sporą ilość białka, jest dość niskokaloryczny (duża objętość, mniej kalorii), co znacznie zmniejsza kaloryczność jednego ciasteczka, choć nie ma bardzo wyraźnego smaku, jest do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością, ja używam poppingu z Dobrej Kalorii. Idealnie pasuje również do owsianki czy musli. Można pozwolić sobie również na kawałki czekolady (przecież lepiej jest zjeść zdrowsze ciasteczko z niewielką ilością czekolady niż tyle samo samej mlecznej czekolady :)) Z podanych składników wychodzi około 30-35 ciasteczek średniej wielkości.Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek: 2398kcal
Białko: 63g
Tłuszcze: 93g
Węglowodany: 324g

Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 68,5kcal
Białko: 1,8g
Tłuszcze: 2,66g
Węglowodany:  9,26g

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych lub żytnich
  • 1/2 szklanki poppingu (prażonego amarantusa)
  • 50g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 suszonych moreli
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  •  2 paski mlecznej czekolady
  • 2 jajka
  • mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto nie będzie się chciało związać)

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, by było miękkie. Śliwki, morele i czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, ,wymieszać w misce z mąką, płatkami, poppingiem i słonecznikiem. Jajka ubić na puszystą masę wraz z cukrem trzcinowym, wlać do wszystkich składników, dodać też miękkie masło i wszystko dokładnie wymieszać ręką, jeśli masa nie będzie chciała się skleić, należy dodawać stopniowo mleko. Zagnieść ciasto i odstawić je na 10-15 minut. W tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę i delikatnie zgniatać, by przypominały ciastka. Piec w 190 stopniach przez około 15 minut aż staną się złociste.

 

 

Feel Eat

7 myśli w temacie “Orkiszowe ciasteczka musli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry