
Mąka owsiana to po prostu zmielone płatki owsiane, swoje zmieliłam w starym młynku do kawy (używam go też do przygotowania cukru pudru), a jeśli nie posiadacie ekstraktu z wanilii, to można użyć zwykłego aromatu waniliowego, nie jest on jednak naturalny. Podaję przepis na dwie porcje, dobre na deser lub na śniadanie.
Wartość kaloryczna wszystkich naleśników(bez owoców i płatków migdałowych) : 658kcal
Białko: 48g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 80g
Wartość kaloryczna jednego naleśnika: 164,5kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 4,25g
Węglowodany: 20g
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 2 spore łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki cukru (u mnie fruktoza)
- parę kropel ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- łyżka płatków migdałowych
- owoce: maliny, jeżyny, borówki amerykańskie
- 100 g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Zmiksować na jednolitą masę jajka, mąki, mleko, łyżeczkę cukru, ekstrakt i szczyptę soli. Rozgrzać patelnię i porcjami nakładać ciasto na patelnię, pierwszy naleśnik może wyjść nieudany. Jeśli nie macie nieprzywierającej patelni, to trzeba użyć niewielką ilość tłuszczu do ich smażenia. Twaróg pomieszać z jogurtem, łyżeczką cukru i paroma kroplami ekstraktu waniliowego. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia. Naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym twarogiem, zawinąć, posypać owocami i uprażonymi migdałami.
wyglądają po prostu pysznie!
Świetny pomysł! *.*
też często robię owsiane naleśniki!