DSC06146 - Sałatka ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi
KOLACJA,  OBIAD,  SAŁATKI,  Uncategorized,  WEGETARIAŃSKIE

Sałatka ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi

Dzisiaj proponuję Wam sałatkę, szybką w przygotowaniu, bardzo smaczną i lekką. Jest bogata w tłuszcze nienasycone (większość tłuszczów pochodzi z oliwy i awokado, znacznie mniej z sera feta). Taką sałatkę można przygotować na bazie szpinaku (mój szpinak pochodzi z mojego ogródka), z powodzeniem można go również zastąpić dowolną sałatą lub mixem sałat, np. z rukolą. Podaję składniki na dwie porcje.
Dlaczego warto jeść szpinak?
  • ma właściwości przeciwnowotworowe
  • chroni przed miażdżycą
  • posiada duże ilości magnezu, jest więc idealny dla studentów oraz osób intensywnie uprawiających sport
  • zapobiega bólom i zawrotom głowy, ma właściwości uspokajające
  • zawiera kwas foliowy, który powinny przyjmować kobiety w ciąży
  • obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu krwionośnego
  • zawiera witaminę E, czyli witaminę młodości, która wpływa na opóźnienie procesów starzenia się
liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycąhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.html

Wartość kaloryczna całej sałatki: 498kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 42g
Węglowodany: 21g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 249kcal
Białko: 6g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 10,5g

DSC06146 - Sałatka ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 100g dowolnej mieszanki sałat
  • 1/3 awokado
  • 1/2 pomidora czerwonego
  • 1/2 pomidora żółtego
  • 40g sera feta
  • garść orzechów włoskich
  • dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka musztardy Dijon, łyżeczka miodu, sól i pieprz

Na początku przygotować dressing mieszając wszystkie podane do niego zrobienia składniki. Sałaty wyłożyć na talerzy, ułożyć na nie pokrojone pomidory oraz obrane i pokrojone awokado. Orzechy uprażyć w piekarniku w wysokiej temperaturze pilnując, by się nie przypaliły. Na sałatę pokruszyć ser feta, posypać orzechami i polać dressingiem bezpośrednio po podaniu.

DSC06140 - Sałatka ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi

 

DSC06144 - Sałatka ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *