
Jeden z moich ulubionych sposobów przygotowania kurczaka na szybko. Jest przy tym również smaczny i idealnie pasuje do lekkiej sałatki. Od niedawno w sklepie można kupić płatki Lubella pełnoziarniste, polecam zastąpić nimi zwykłe płatki kukurydziane, w smaku są niemal identyczne!
Ważne jest, by płatki były ugniecione, zbyt duże kawałki nie przylepią się do kawałków kurczaka i po upieczeniu będą odpadać. Kurczaka można również upiec na kratce, wtedy kawałki będą równie chrupiące od góry, jak i od dołu, grozi to jednak pobrudzeniem lub przypaleniem piekarnika. W Składnikach podałam produkty na przepis na dwie porcje.
Ważne jest, by płatki były ugniecione, zbyt duże kawałki nie przylepią się do kawałków kurczaka i po upieczeniu będą odpadać. Kurczaka można również upiec na kratce, wtedy kawałki będą równie chrupiące od góry, jak i od dołu, grozi to jednak pobrudzeniem lub przypaleniem piekarnika. W Składnikach podałam produkty na przepis na dwie porcje.
Wartość kaloryczna całego przepisu: 555kcal
Białko: 59g
Tłuszcze: 9,8g
Węglowodany: 54g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 277,5kcal
Białko: 29,5g
Tłuszcze: 4,9g
Węglowodany 27g
Składniki:
- jedna, pojedyncza pierś z kurczaka
- jedno jajko
- około 2 szklanek pełnoziarnistych płatków kukurydzianych (70g)
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Jajko rozbić do miski i lekko roztrzepać widelcem. Płatki kukurydziane zmiażdżyć na mniejsze kawałki, można to zrobić ugniatając ręką w misce lub wygodniejszym sposobem- włożyć je do foliowej zamykaniem na suwak torebki do przechowywania i wałkować je wałkiem. Doprawione części piersi z kurczaka maczać w jajku, a potem w płatkach, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 20 minut w 180 stopniach.
pychotka 😉
Mmm robiłam kiedyś podobnie (tylko wcześniej kawałki piersi moczyłam w jogurcie naturalnym-polecam), więc wiem, że takie domowe są mega pyszne! 🙂 za to ciekawie i smacznie podane 🙂