DSC06357 - Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami
OBIAD,  WEGETARIAŃSKIE

Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

Takie danie jest szybkie, zdrowe i lekkie. Dla niektórych to minus, ale nie zawiera mięsa, ale dzięki temu jest niskokaloryczne, lekkostrawne i na pewno przypadnie do gustu wegetarianom. Ja do swojego użyłam makaronu kukurydzianego, ponieważ testowałam makarony bezglutenowe i naprawdę mi smakował, jestem pewna, że do niego wrócę. Przepis zawiera składniki dla dla 2 osób.

Wartość kaloryczna dwóch porcji: 762kcal
Białko: 26,5g
Tłuszcze: 16,8g
Węglowodany: 130g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 381kcal
Białko: 13,25g
Tłuszcze: 8,4g
Węglowodany: 65g

DSC06357 1024x682 - Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

Składniki:

  • 150-200g makaronu spaghetti (polecam z twardej pszenicy durum, pełnoziarnisty lub kukurydziany dla bezglutenowców)
  • 1 cukinia
  • około 10-15 suszonych pomidorów
  • jedna puszka pomidorów krojonych
  • jedna łyżka dowolnego tłuszczu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (najlepiej świeże)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al dente, czyli na półtwardo. Odcedzić i pozostawić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć na niej przez parę sekund przeciśnięty czosnek, kolejno wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć ją (bez przykrywki), dodać pokrojone suszone pomidory, lekko podsmażyć i wlać na patelnię pomidory w puszce. Wszystko doprawić ziołami i lekko poddusić pod przykrywką. Na koniec dodać sól i pieprz oraz dodać do warzyw ugotowany wcześniej makaron, wymieszać by sos pokrył go z każdej strony, podawać. 🙂

DSC06360 1024x682 - Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

 

DSC06361 1024x682 - Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

 

DSC06358 1024x682 - Lekkie spaghetti z cukinią i pomidorami

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *