
Takie danie jest szybkie, zdrowe i lekkie. Dla niektórych to minus, ale nie zawiera mięsa, ale dzięki temu jest niskokaloryczne, lekkostrawne i na pewno przypadnie do gustu wegetarianom. Ja do swojego użyłam makaronu kukurydzianego, ponieważ testowałam makarony bezglutenowe i naprawdę mi smakował, jestem pewna, że do niego wrócę. Przepis zawiera składniki dla dla 2 osób.
Wartość kaloryczna dwóch porcji: 762kcal
Białko: 26,5g
Tłuszcze: 16,8g
Węglowodany: 130g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 381kcal
Białko: 13,25g
Tłuszcze: 8,4g
Węglowodany: 65g
Składniki:
- 150-200g makaronu spaghetti (polecam z twardej pszenicy durum, pełnoziarnisty lub kukurydziany dla bezglutenowców)
- 1 cukinia
- około 10-15 suszonych pomidorów
- jedna puszka pomidorów krojonych
- jedna łyżka dowolnego tłuszczu
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (najlepiej świeże)
- sól, pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al dente, czyli na półtwardo. Odcedzić i pozostawić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć na niej przez parę sekund przeciśnięty czosnek, kolejno wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć ją (bez przykrywki), dodać pokrojone suszone pomidory, lekko podsmażyć i wlać na patelnię pomidory w puszce. Wszystko doprawić ziołami i lekko poddusić pod przykrywką. Na koniec dodać sól i pieprz oraz dodać do warzyw ugotowany wcześniej makaron, wymieszać by sos pokrył go z każdej strony, podawać. 🙂
Cudowneee, ale duza dosc ta porcja na zdj. jak dla jednej osoby 🙂
Pysznie wygląda! 🙂
to z 75g makaronu przed ugotowaniem 🙂
mmm pychotka 🙂
Wygląda przepysznie! Mam pytanie. Gdzie kupujesz suszone pomidory? Wiesz moze gdzie mozna kupić niezanurzone w oleju?
bardzo lubię takie lekkie wydania makaronów!
Kupiłam w Kauflandzie, były po prostu suszone, bez oleju ani oliwy.
Przejrzałam przed chwilą mnóstwo Twoich przepisów. Wszystkie dania wyglądają niesamowicie apetycznie… Aż zgłodniałam a o tej porze nie można już jeść! A może można jeszcze z Tobą zamieszkać? 🙂