DSC06256 - Omlet z grzybami i cebulą
NALEŚNIKI I PLACKI,  ŚNIADANIE

Omlet z grzybami i cebulą

 Omlet ten szybko się przygotowuje, nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jest sycący, niskowęglowodanowy, dobry na kolację lub śniadanie. Swój przygotowałam z suszonymi grzybami, ponieważ te świeże są już niedostępne. Należy zadbać o to, by je odpowiednio wcześniej namoczyć.Jajko zawiera bardzo dużą ilość składników odżywczych, zawierają wiele witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Jajko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego
przez organizm. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka
za wzorcowe, przez co wykorzystuje się je jako wzór do pomiaru
zawartości aminokwasów w innych produktach. Oczywistym jest fakt, że za
wzór zawsze stawia się najlepszą z dostępnych form, w wypadku jakości
białka – wzorem jest jajko. Jedno jajo o masie około 60 g to tylko 81 kcal.  Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do
większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie
się uczucia sytości przez dłuższy czas. Oznacza to, że włączenie jaj do
diety może wspomóc proces odchudzania, zapewniając jednocześnie
dostarczenie organizmowi białek, które najlepiej wpływają na rozwój masy
mięśniowej. Powyższe informacje pochodzą z TEJ strony.

Wartość kaloryczna całego omletu: 301kcal
Białko: 15,2g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 10,2g

 

DSC06256 - Omlet z grzybami i cebulą

 

  • 2 jajka (najlepiej wiejskie)
  • 2 łyżki mleka
  • duża garść suszonych grzybów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 listków bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Grzyby zamoczyć na całą noc w wodzie. Jajka wbić do miseczki, dolać mleko, dodać pokrojoną bazylię, sól i pieprz i roztrzepać widelcem. Na patelni rozgrzać dokładnie tłuszcz, wrzucić na nią obraną i drobno posiekaną cebulę oraz grzyby, smażyć aż będą miękkie, a potem przełożyć znowu do miseczki. Patelnię ponownie nagrzać, wlać masę jajeczną, gdy się lekko zetnie, wrzucić usmażone grzyby i cebulę, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Przełożyć na talerz i podawać na ciepło.

DSC06259 - Omlet z grzybami i cebulą

 

DSC06260 - Omlet z grzybami i cebulą

 

DSC06261 - Omlet z grzybami i cebulą

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *