CIASTECZKA,  DESERY,  FIT SŁODKOŚCI,  IMPREZOWE,  MOJE ULUBIONE,  PODWIECZOREK,  ŚNIADANIE,  WEGETARIAŃSKIE

Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

Rate this post

Ciasteczka te są przepyszne, kruche, idealne do kawy. Są dość słodkie. Można zrobić w nich przed upieczeniem dziurkę i zapełnić ulubionym dżemem, ale ja pominęłam ten etap. Są w pełni wykonane z mąki ryżowej, przez co nie zawierają glutenu. Można taką mąkę kupić lub też samemu w domu zmielić ryż (można użyć zarówno ryżu pełnoziarnistego, jak i zwykłego). Na pewno zrobię je jeszcze raz, bo warto! Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek.

 

Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek: 693kcal
Białko: 12,4g
Tłuszcze: 30,1g
Węglowodany: 96g

Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 46kcal
Białko: 0,83g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 6,4g

Składniki:

  • 100g mąki ryżowej
  • 2 żółtka
  • 2łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenie
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdy ciasto nie zechce się zlepić, należy dodać troszkę mleka (stopniowo!), gotową masę należy odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
W tym czasie należy przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy z niego formować kulki i po umieszczeniu na papierze do pieczenia delikatnie spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub aż do momentu, gdy będą przyrumienione. Zalecam robić mniejsze ciasteczka.

 

 

 

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *