DSC06832 - Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej
CIASTECZKA,  DESERY,  FIT SŁODKOŚCI,  IMPREZOWE,  MOJE ULUBIONE,  PODWIECZOREK,  ŚNIADANIE,  WEGETARIAŃSKIE

Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

Ciasteczka te są przepyszne, kruche, idealne do kawy. Są dość słodkie. Można zrobić w nich przed upieczeniem dziurkę i zapełnić ulubionym dżemem, ale ja pominęłam ten etap. Są w pełni wykonane z mąki ryżowej, przez co nie zawierają glutenu. Można taką mąkę kupić lub też samemu w domu zmielić ryż (można użyć zarówno ryżu pełnoziarnistego, jak i zwykłego). Na pewno zrobię je jeszcze raz, bo warto! Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek.

 

Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek: 693kcal
Białko: 12,4g
Tłuszcze: 30,1g
Węglowodany: 96g

Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 46kcal
Białko: 0,83g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 6,4g

DSC06832 1024x682 - Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

Składniki:

  • 100g mąki ryżowej
  • 2 żółtka
  • 2łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenie
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdy ciasto nie zechce się zlepić, należy dodać troszkę mleka (stopniowo!), gotową masę należy odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
W tym czasie należy przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy z niego formować kulki i po umieszczeniu na papierze do pieczenia delikatnie spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub aż do momentu, gdy będą przyrumienione. Zalecam robić mniejsze ciasteczka.

DSC06836 1024x682 - Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

 

DSC06828 1024x682 - Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

 

DSC06835 1024x682 - Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

 

DSC06825 1024x682 - Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *