
Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc jeśli jesteście łasuchami, dodajcie więcej suszonych daktyli. Zależało mi na upieczeniu zdrowego ciasta na święta, z małą ilością glutenu i niewielkim dodatkiem cukru. Założenie zostało w pełni zrealizowane, jestem naprawdę usatysfakcjonowana! Ciasto czekoladowe bez cukru wyszło po prostu pyszne, koniecznie wypróbujcie!
Wartość kaloryczna całego ciasta: 1594kcalBiałko: 5g
Tłuszcze: 1,95g
Węglowodany: 30,1g
Przepis na ciasto czekoladowe bez cukru
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej lub typ 720 – wtedy ciasto będzie mniej zbite
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 jajka
- 2 banany
- 70g daktyli suszonych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- pół szklanki malin lub jagód lub mix tych owocków 🙂
Zmieszać ze sobą suche składniki, czyli dwa rodzaje mąk, kakao i proszek do pieczenia. Z suszonych daktyli wyciągnąć pestki i pokroić na drobniejsze kawałki, potem zalać mlekiem i pozostawić na 30-60minut. Po tym czasie wlać mleko z daktylami do blendera, wkroić 2 banany i wszystko zmiksować na gładką masę. Do masy tej dodać jajka i całość ubić mikserem. Po mieszanki suchych składników dodać lejącą masę, zmiksować i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce, piec 40-45 minut w 180 stopniach. Najlepiej do pieczenia użyć keksówki.
Jeśli dobrnęliście już do końca, koniecznie sprawdźcie jeszcze przepisy na inne, zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych ciast i innych deserów:
Uwielbiamy takie mokre i zwarte struktury czekoladowych ciast 🙂 Ale jest problem… Jedna z nas przepada za malinami w cieście, druga natomiast ich nie znosi, więc dzielimy je na pół 😛
A ja jestem zaczarowana tym przepisem! Upiekę takie cudo i to nie jeden raz 🙂
Smacznie 😉
To ciasto musiało być pyszne!😋
było <3
no nie! u mnie w piekarniku bardzo podobne właśnie wyrasta, tylko, że bez jajek i z mąką kokosową! 🙂
Podoba mi się to ciasto, podoba! Już sobie zapisuję przepis 🙂
Twoją propozycję też chętnie bym zjadła! 😀
Wygląda na takie fajne, wilgotne – takie ciasta według mnie są najlepsze 🙂
wyglada smakowicie, wrzucam do swojej listy: trzeba zrobić 🙂
Mniam, wygląda na cudownie intensywne w smaku 🙂
A zamiast daktyli mogą być np. śliwki suszone?
mogą być
czym zastąpić mąkę ryżową?
Czy mozna zamiast maki zytniej dac tylko ryzowa?