
Ciasto czekoladowe bez cukru (z dodatkiem mąki ryżowej)
Mi i mojemu bratu bardzo ciasto posmakowało (fani murzynków!), mojej mamie niezbyt, bo woli słodsze wypieki. Na pewno zrobię je jeszcze wiele razy! Jeśli jesteście łasuchami, dodajcie więcej suszonych daktyli. Mi zależało na upieczeniu zdrowego ciasta na święta, z małą ilością glutenu i niewielkim dodatkiem cukru, założenie zostało w całości zrealizowane i jestem naprawdę usatysfakcjonowana! Należy je upiec w keksówce. Inspirację zaczerpnęłam z TEGO przepisu.Wartość kaloryczna całego ciasta: 1594kcal
Białko: 49,6g
Tłuszcze: 19,5g
Węglowodany: 308g
Białko: 49,6g
Tłuszcze: 19,5g
Węglowodany: 308g
Wartość kaloryczna jednego kawałka (1/10 ciasta): 160kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 1,95g
Węglowodany: 30,1g
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej lub typ 720 – wtedy ciasto będzie mniej zbite
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 jajka
- 2 banany
- 70g daktyli suszonych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- pół szklanki malin lub jagód lub mix tych owocków 🙂
Zmieszać ze sobą suche składniki, czyli dwa rodzaje mąk, kakao i proszek do pieczenia. Z suszonych daktyli wyciągnąć pestki i pokroić na drobniejsze kawałki, potem zalać mlekiem i pozostawić na 30-60minut. Po tym czasie wlać mleko z daktylami do blendera, wkroić 2 banany i wszystko zmiksować na gładką masę. Do masy tej dodać jajka i całość ubić mikserem. Po mieszanki suchych składników dodać lejącą masę, zmiksować i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać owoce, piec 40-45 minut w 180stopniach.


14 komentarzy
Angelika_Monika Candy Pandas
Uwielbiamy takie mokre i zwarte struktury czekoladowych ciast 🙂 Ale jest problem… Jedna z nas przepada za malinami w cieście, druga natomiast ich nie znosi, więc dzielimy je na pół 😛
Paulina
A ja jestem zaczarowana tym przepisem! Upiekę takie cudo i to nie jeden raz 🙂
Kinga Łucja
Smacznie 😉
Karolina Luka
To ciasto musiało być pyszne!😋
Karolina Żak
było <3
Magdalena Kuchaja
no nie! u mnie w piekarniku bardzo podobne właśnie wyrasta, tylko, że bez jajek i z mąką kokosową! 🙂
Karolina Żak
Twoją propozycję też chętnie bym zjadła! 😀
whiness
Podoba mi się to ciasto, podoba! Już sobie zapisuję przepis 🙂
Magda Lena
Wygląda na takie fajne, wilgotne – takie ciasta według mnie są najlepsze 🙂
Basieńka
wyglada smakowicie, wrzucam do swojej listy: trzeba zrobić 🙂
gin
Mniam, wygląda na cudownie intensywne w smaku 🙂
Ilona Grzywaczewska
A zamiast daktyli mogą być np. śliwki suszone?
Karolina Żak
mogą być
Anonimowy
czym zastąpić mąkę ryżową?