Bezglutenowe biszkopty :)

Bezglutenowe biszkopty :)
Bardzo smaczne, bezglutenowe biszkopty. Już od dłuższego czasu miałam ochotę na budyń z biszkoptami. Chciałam jednak, by był to zdrowy posiłek,dlatego biszkopty upiekłam sama. Postawiłam na bezglutenowe, bo miałam cały kilogram mąki kukurydzianej (wciąż mam w planach zrobienie z niej chleba, używam jej też do gofrów). Na pewno nie ma porównania między tymi, a takimi kupionymi w sklepie, do których często używane są jajka w proszku, są przygotowane z mąki pszennej najniższego typu i posiadają baaardzo dużo przetworzonego,białego cukru. Jak najbardziej polecam! 🙂 Z podanych składników wyszły mi 2 blachy biszkoptów, około 25-30 🙂

Wartość kaloryczna wszystkich biszkoptów: 498 kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 70g

Wartość kaloryczna jednego biszkopta: 16,9kcal
Białko: 0,64g
Tłuszcze: 0,5g
Węglowodany: 2,32g 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki sody

Całe jajka wbić do miski, dodać cukier puder trzcinowy i ubijać tak długo, aż jajka staną się puszyste i białe, kolejno dodawać sodę i wymieszane ze sobą mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać ciasto, jest dość lejące, należy robić ”kleksy” łyżką dość daleko od siebie, bo inaczej biszkopty się zleją ze sobą. Piec około 10-15 minut aż się zarumienią w 180 stopniach.

 

 

 

Feel Eat

8 myśli w temacie “Bezglutenowe biszkopty :)

  1. musze wypróbować 🙂 szczególnie dla mego chłopca, którego odchudzam a jest uzależniony od słodyczy 🙂
    pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

  2. czy one szybko twardnieją i się starzeją, czy mogą poleżeć kilka dni w pojemniku?:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry