
Bardzo smaczne, bezglutenowe biszkopty. Już od dłuższego czasu miałam ochotę na budyń z biszkoptami. Chciałam jednak, by był to zdrowy posiłek,dlatego biszkopty upiekłam sama. Postawiłam na bezglutenowe, bo miałam cały kilogram mąki kukurydzianej (wciąż mam w planach zrobienie z niej chleba, używam jej też do gofrów). Na pewno nie ma porównania między tymi, a takimi kupionymi w sklepie, do których często używane są jajka w proszku, są przygotowane z mąki pszennej najniższego typu i posiadają baaardzo dużo przetworzonego,białego cukru. Jak najbardziej polecam! 🙂 Z podanych składników wyszły mi 2 blachy biszkoptów, około 25-30 🙂
Wartość kaloryczna wszystkich biszkoptów: 498 kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 70g
Wartość kaloryczna jednego biszkopta: 16,9kcal
Białko: 0,64g
Tłuszcze: 0,5g
Węglowodany: 2,32g
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianek
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki sody
Całe jajka wbić do miski, dodać cukier puder trzcinowy i ubijać tak długo, aż jajka staną się puszyste i białe, kolejno dodawać sodę i wymieszane ze sobą mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać ciasto, jest dość lejące, należy robić ”kleksy” łyżką dość daleko od siebie, bo inaczej biszkopty się zleją ze sobą. Piec około 10-15 minut aż się zarumienią w 180 stopniach.
Pysznie wygląda 🙂
Prezentują się świetnie! 🙂
musze wypróbować 🙂 szczególnie dla mego chłopca, którego odchudzam a jest uzależniony od słodyczy 🙂
pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
czy one szybko twardnieją i się starzeją, czy mogą poleżeć kilka dni w pojemniku?:)
nic tylko wcinać 🙂
Świetna przekąska! I jakie cieniutkie 🙂
super biszkopty, na pewno zrobię niebawem 🙂
zapraszam:)
http://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1
świetny pomysł dla bezglutenowców , już zabieram się do roboty 🙂