
Moje dzisiejsze śniadanie! Yummy! Pomysł przygotowania takich jabłek chodził za mną już dłuższy czas, ostatnio robiłam racuchy z jabłkiem na drożdżach i tak przy okazji zobaczyłam przepis na jabłka w cieście. Niestety nie był on dietetyczny, dlatego część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą, dodałam mniej cukru, a użyłam słodszych jabłek, zamiast mleka 3,2%, użyłam mleka 2%, dodatkowo zrobiłam trzcinowy cukier puder, więc nie używałam wcale białego cukru. Dostępny jest również taki cukier do kupienia w każdym większym supermarkecie. Wyszło bardzo smacznie, choć ciasto odklejało się lekko od jabłek od strony, która nie była posypana cynamonem. Z podanych składników wyjdzie około 16 plastrów pieczonych jabłek, czyli 4 porcje.
Wartość kaloryczna wszystkich składników: 843kcal
Białko: 27g
Tłuszcze: 28,5g
Węglowodany: 122g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 211kcal
Białko: 6,75g
Tłuszcze: 7,13g
Węglowodany: 30,5g
Składniki:
- 2 jajka klasy L
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3-4 jabłka
- ok łyżka cukru pudru
- łyżka tłuszczu, u mnie olej kokosowy
Jajka zmiksować na puch z cukrem. Dodać mąki, proszek do pieczenia, mleko i cukier trzcinowy, wszystko razem zmiksować. Jabłka obrać, pokroić w plastry i usunąć środki (ja zrobiłam to kieliszkiem), posypać cynamonem. Powinny wyglądać tak jak na drugim zdjęciu.
Rozgrzać dokładnie tłuszcz na patelni. Kawałki jabłek obtaczać w cieście i kłaść na gorący tłuszczu, smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po paru minutach przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrywki. Tak upieczone jabłka posypać cukrem pudrem, najlepiej podawać gorące! Smacznego 🙂
Nawet nie wiesz od jak dawna chodzą za nami takie jabłuszka! Ciągle jednak coś nam innego dobrego wypadnie 😛 Koniecznie musimy je przygotować w najbliższym czasie.
Gratulujemy zdanej sesji! kamień z serca nie? xD
a często gotujecie? Ciągle narzekam na brak czasu, do tego (pisałam o tym kiedyś) ukradli mi laptopa na którym miałam baaardzo dużo swoich przepisów i zdjęć i zostałam z niczym. Koniecznie je przygotujcie! 🙂 Kamień z serca, ale czuję dziwną pustkę, że nie muszę się niczego uczyć i nic mnie nie goni!
Wygląda apetycznie! 😉
To kwestia czasu, aż do następnej sesji – że tak się po cichu wtrącę 😀
Super te jabłuszka!
🙂 niestety jestem na wecie,a tu trzeba sie uczyc ciagle, nie tylko w sesji
Często robimy domowe zastępstwa słodyczy lub słodkie zdrowe dania 🙂 Dodatkowo nasza młodsza siostra, mama i tata (!)też preferują takie żywienie i często musimy zgodzić się co do wyboru dania. Na jabłka w cieście my miałyśmy ochotę już od dawna a reszta domowników chciała np. budyń jaglany. W ten sposób już od ok 3 tygodni o jabłkach tylko myślimy a nie zostały zrealizowane 😛
O laptopie czytałyśmy i bardzo współczujemy, bo gdyby nam się to stało, również straciłybyśmy mnóstwo przepisów i opisów :/
Ta pustka jest dziwna ale człowiek w końcu lekko śpi 😀
U nas sesja to tylko oznacza więcej nauki a między nią i tak trzeba systematycznie materiał zdawać teoretycznie i praktycznie :/ Do tego licencjat sam się nie napisze :'(
ze wszystkiego można zrobić coś zdrowego 🙂
Dzień dobry pyszności!
Niedawno smażyłam podobne jabłuszka i były pyszne 😀
Świetny pomysł!
Mogę się wprosić na takie pyszności? 😛
Jedna porcja to ile takich plackow? I mniej więcej jakiej grubości te jabłka?
Czy można dodać miód zamiast cukru?
New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Get Rid Of 15 Pounds within Only 21 Days!