
Lato już taaak blisko, teraz naprawdę trzeba zacząć uważać na to, co się je. Sałatki są dobrym rozwiązaniem na szybki i sycący posiłek, który pozwoli ,,wytrwać” 3 godziny do następnego posiłku. Oczywiście najlepsze takie z sosem na bazie octu balsamicznego i oliwy, niż takie na bazie majonezu, który jest bombą kaloryczną! Podaję składniki na sałatkę dla jeden osoby.
Wartość kaloryczna całej sałatki: 370kcal
Białko: 16,8g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 39g
Składniki:
- garść mieszanki sałat
- 4 buraki (upieczone, ugotowane, z zupy lub kupione całe w słoiku)
- 1/5 awokado
- 50g mozzarelli
- łyżka pestek dyni
- 1/6 czerwonej cebuli
- dressing z TEGO przepisu (składniki: ocet balsamiczny, syrop malinowy, miód)
Sałatę ułożyć na talerzu. Awokado, cebulę i mozzarellę pokroić w paski i ułożyć na niej. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni uważając, by się nie przypaliły. Buraki jeśli są małe można ułożyć na sałatce całe, jeśli większe, należy je pokroić w plastry. Sałatkę posypać pestkami dyni, przygotować sos i polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Na gorące, letnie dni takie sałatki to wybawienie 🙂
Wygląda smacznie! 🙂
Bardzo apetyczna sałatka;)
Uwielbiam sałatki z buraczkami <3