IMG 2076 - Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą
DIETETYCZNY FAST FOOD,  IMPREZOWE,  KOLACJA,  MOJE ULUBIONE,  OBIAD,  PIECZYWO,  PIZZA,  WEGETARIAŃSKIE

Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą

Strasznie lubię takie dania, w ogóle uważam, że kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych, chciałam jednak stworzyć coś zdrowszego, dlatego przygotowałam focaccie (choć dla mnie to już bardziej pizza) pełnoziarnistą, z mniejszą ilością sera, za to ogromną ilością ziół. Była cieniutka, chrupiąca i bardzo smaczna. Celowo rozciągnęłam ciasto przed pieczeniem tak, by było naprawdę cienkie, by nie jeść tylko grubego placka. Z podanych składników wychodzą dwie duże blachy, każdą z nich pokroiłam na 12 kawałków, czyli wyszło 24 kawałków focacci. Smacznego! 🙂

Wartość kaloryczna całego przepisu (2 blach, 24 kawałków): 2638kcal
Białko: 85g
Tłuszcze: 124g
Węglowodany: 282g

Wartość kaloryczna jednego kawałka: 110kcal
Białko: 3,5g
Tłuszcze: 5,17g
Węglowodany: 11,75g

IMG 2076 - Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą

Składniki
Na ciasto:

  • 400g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 6 łyżek oliwy (+ 1 łyżka oliwy do posmarowania formy)
  • 25g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szklanka letniej wody

Dodatki:

  • 20 lub więcej pomidorków cherry
  • około 100g sera mozzarella w kostce
  • sól gruboziarnista, rozmaryn, oregano, bazylia
  • rukola

Do miski wsypać mąkę,dodać oliwę i sól. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do miski w mąką, dokładnie wyrobić ciasto. Powinno samo odchodzić od ściany miski, wyrobienie zajmuje około 5 minut. W zależności od przemiału mąki, może być potrzeba dolania większej ilości wody. Po wyrobieniu ciasta miskę należy przykryć ściereczką i odstawić na około 80 minut w ciepłe miejsce, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie blachę smarujemy oliwą (ja też delikatnie posypuję mąką) i palcami rozciągamy połowę ciasta na całej powierzchni blachy, można pomóc sobie wałkiem, ale lepiej jednak używać tylko swoich paluszków 🙂 Powtórzyć czynność z drugą porcją ciasta. Na plackach układamy pomidory pokrojone na połówki, posypujemy startym serem, posypujemy ulubionymi włoskimi przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut. Podawać ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakuje.

IMG 2064 - Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą

 

IMG 2072 - Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą

 

IMG 2074 - Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *