
Strasznie lubię takie dania, jak to! W ogóle uważam, że kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych, ale tym razem chciałam stworzyć coś zdrowszego. I właście dlatego przygotowałam focaccie (choć dla mnie to już bardziej pizza) pełnoziarnistą, z mniejszą ilością sera, za to ogromną ilością ziół. Moja orkiszowa pełnoziarnista focaccia wyszła naprawdę cieniutka, chrupiąca i bardzo smaczna!
Z podanych składników wychodzą dwie duże blachy, każdą z nich pokroiłam na 12 kawałków, czyli wyszło 24 kawałków focacci.
Wartość kaloryczna całego przepisu, czyli 24 kawałków: 2638kcal
Białko: 85g
Tłuszcze: 124g
Węglowodany: 282g
Wartość kaloryczna jednego kawałka: 110kcal
Białko: 3,5g
Tłuszcze: 5,17g
Węglowodany: 11,75g
Składniki
Na ciasto:
- 400g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 6 łyżek oliwy (+ 1 łyżka oliwy do posmarowania formy)
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- szklanka letniej wody
Dodatki:
- 20 sztuk pomidorków cherry, choć oczywiście możecie użyć ich więcej
- około 100g sera mozzarella w kostce
- sól gruboziarnista, rozmaryn, oregano, bazylia
- rukola – ilość według uznania
Orkiszowa pełnoziarnista focaccia – przepis krok po kroku
- Do miski wsypać mąkę, a następnie dodać oliwę i sól.
- W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do miski w mąką, dokładnie wyrobić ciasto. Jego wyrobienie zajmuje około 5 minut, po tym czasie powinno już samo odchodzić od ściany miski. Należy jednak pamiętać, że w zależności od przemiału mąki, może być potrzeba dolania większej ilości wody niż podana w opisie.
- Po wyrobieniu ciasta miskę należy przykryć ściereczką i odstawić na około 80 minut w ciepłe miejsce, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Następnie blachę smarujemy oliwą (ja też delikatnie posypuję mąką) i palcami rozciągamy połowę ciasta na całej powierzchni blachy. W tej czynności można pomóc sobie wałkiem, ale lepiej jednak używać tylko swoich paluszków 🙂 Powtórzyć czynność z drugą porcją ciasta.
- Na plackach układamy pomidory pokrojone na połówki, posypujemy startym serem, posypujemy ulubionymi włoskimi przyprawami.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut.



Smacznie 😉
uwielbiam ,mam zamiar upiec:))